Siirry pääsisältöön

Helmet-bingoa meille stressipirkoille

 


Tänään on julkistettu uusi Helmet-kirjahaaste! Tämä Helsingin seudun kirjastojen järjestämä haaste on kuulunut jo monen vuoden ajan monen kirjaharrastajan lukuohjelmaan ja itsekin olen siihen aina osallistunut, koskaan kuitenkaan saavuttamatta sitä kirkkainta tähteä eli täyden 50 kohdan listaa.

Ja koska olen tälläinen stressipirkko niin päätin tänä vuonna, että en osallistu Helmet-lukuhaasteeseen ollenkaan. Alkoi tuntua siltä, että haaste enemmän kahlitsee kuin inspiroi ja sehän ei kai ole tämän haasteen tarkoitus. 

Mutta luulitteko, että muka pystyisin olemaan vilkuilematta Helmet-listaa! Tämän vuoden keksintöni onkin Helmet-bingo eli katson nyt vuoden päättyessä kuinka moni vuoden aikana lukemani kirjaa sattuisi osumaan johonkin listan kohdista. Ja yllätys - lopputulos on suunnilleen sama kuin niinä vuosina, jolloin olen yrittänyt lukea laskelmoiden, jokaiseen kohtaan sopivan kirjan. Mutta tänä vuonna siis ilman lukustressiä!

Laiskanläksyä tuli tällä kertaa mm. saamelaisen kirjailijan kirjoittamasta kirjasta, tosin sen saan pian korjattua sillä sain joululahjaksi August-palkitun Elin Anna Labban kirjan Ruotsin saamelaisväestön pakkosiirroista, Herrarna satte oss hit. Mutta lopputulos 46/50 on joka tapauksessa yksi parhaita Helmet-tuloksiani. Hyvä minä!

(Kuva: Museovirasto)

1. Kirja on vanhempi kuin sinä SInclair Lewis: Main Street

2. Iloinen kirja Elton John: Me

3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti Denise Rudberg: På sex meters djup

4. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on monta ihmistä Marian Keyes: Grown ups

5. Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja

6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella Annette Hess: Tyska huset

7. Kirjassa rikotaan lakia Karin Slaughter: Undone

8. Kirja, jonka joku toinen valitsee puolestasi Bernhard Schlink: Olga

9. Kirjassa kohdataan pelkoja Noora Jokinen: Aikuinen nainen ratissa

10. Kirja sijoittuu maahan, jossa on vähemmän asukkaita kuin Suomessa Pajtim Statovci: Tiranan sydän

11. Vaihtoehtohistoria Ilkka Remes: Kiirastuli

12. Kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera Elizabeth Strout: My name is Lucy Barton

13. Kirjassa eksytään Pekka Haavisto: Eurooppa raiteilla

14. Urheiluun liittyvä kirja Sally Rooney: Normala människor

15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö Kerstin Gezelius: Love

16. Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli Angelika Klüssendorf: April

17. Tutkijan kirjoittama kirja Anna Kortelainen: Hyvä Sara!

18. Sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä kirja Olivia Skoglund: Nästan i mål

19. Kirja, jota luet ydhessä jonkun kanssa Mikki Lish: Taikuuden talo

20. Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti

21. Pidät kirjan ensimmäisestä lauseesta Anja Portin: Radio Popov

22. Kirjassa on epäluotettava kertoja Deborah Levy: The man who saw everything

23. Kirja on julkaistu myös selkokielellä Theodor Kallifatides: Ännu ett liv

24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa Kerstin Ekman: Tullias värld

25. Kirjassa ollaan saarella Ilmar Taska: Pobeda 1946

26. Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö Charlotta von Zweigbergk: Dippen & jag

27. Runomuotoinen kertomus, runoelma tai säeromaani Eeva Kilpi: Sininen muistikirja

28. Tulevaisuudesta kertova kirja Kjell Westö: Tritonus

29. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva Hector Garcia Puigcerver: Ikigai

30. Kirjassa pelastetaan ihminen Patrik Lundberg: Fjärilsvägen

31. Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla Otto Gabrielsson: Vildhavre - sista brevet till pappa

32. Kirja on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa

33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos Stina Ekblad: Här brusar strömmen förbi

34. Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa Matilda Gustavsson: Klubben

36. Tunnetun henkilön suosittelema kirja Karin Slaughter: Viimeinen leski

37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa Victor Klemperer: Haluan todistaa

38. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on puu Vigdis Hjorth: Arv och miljö

39. Kirjassa lennetään Astrid Rosenfeld: Adams arv

40. 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja Torgny Lindgren: Hummelhonung

41. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan Johannes Torstensson: Bord för en

42. Kirjassa on isovanhempia Prinsessa Christina: Hon kallades Daisy

43. Kustantatmon kirjasarjassa julkaistu kirja Paul Auster: Mr Vertigo

44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa Juha Itkonen & Kjell Westö: 7+7 levottoman ajan kirjeitä

45. Esikoiskirja Siduri Poli: Hur du lyckas i en vit värld

46. Kirjassa on sauna Tommi Kinnunen: ei kertonut katuvansa

47.-48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet

49. Vuonna 2020 julkaistu kirja Sanna Torén Björling: Allt vi har gemensamt

50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja Lennart Pehrson: Franklin D. Roosevelt

Kommentit

  1. Onnea tästä saavutuksesta. Minä en ole koskaan osallistunut Helmet-haasteeseen. Joka vuosi mietin sitä, mutta aina se on jäänyt. Saas nähdä miten käy tällä kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostuin taas tästä haasteesta, jospa tänä vuonna saisinkin kaikki 50 kasaan 🤔 Hyvää kirjavuotta sinulle, Anneli! /Mari

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahduta Mrs Karlssonia kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten voikin kirja mennä näin ihon alle!

  Alku oli todella lupaava. Tapasin kirjailijan paikallisen kirjastomme joulukuussa 2022 järjestämässä Antti Jalava  -illassa. jossa kirjailija kertoi olevansa suuri Suomen ystävä ja kirjoittaneensa juuri oman versionsa Aleksi Kiven "Seitsemästä veljeksestä". Mielenkiintoista! Ja kun kirjapiirini ehdotti nyt tätä kirjaa luettavaksemme, innostuin tietysti välittömästi.  Mutta mitä tapahtuikaan... Aloitin lukemisen innolla, mutta jo ensimmäisten sivujen jälkeen alkoi sisälläni kiehua. Miten kukaan jaksaa tällaista lukea? Raakaa kieltä, seksuaalista väkivaltaa, juopottelua, nälkää, sairautta... Vastenmielinen kirja! Aina tämä iänikuinen suomalaisten juopottelu ja väkivalta. Olen asunut Tukholmassa pian jo neljännesvuosisadan ja toiminut koko sen ajan kunniallisena toimihenkilönaisena. Osallistunut järjestötoimintaan, liittynyt kirkkokuoroon, maksanut veroni... Eikö minun tekemisilläni ole sitten mitään merkitystä? Edelleen vain ne samat Slussenin sissit näköjään hallitsevat ruot

Levoton lukija

  Nyt on taas sellainen hetki, että sanat eivät tunnu riittävän. Ja tämä koskee sekä lukemaani kirjallisuutta että elämää ylipäänsä. Ajatukset ovat Vantaalla ja siellä sattuneessa kouluampumisessa... Tämä postaukseni saa nyt olla pinnan raapaisuja, ohimeneviä ajatuksia, jotka ovat sujahtaneet lukemisteni lomassa. Sillä ajatuksia, niitä on totisesti riittänyt viimeisen parin viikon lukuorgiani tuoksinassa! Pari viikkoa sitten luin peräperää kaksi Juli Zehin ajankohtaista teosta. Saksalainen Zeh on kirjoittanut jo vuosituhannen vaihteesta lähtien, mutta nyt hänen kirjojaan vilahtaa siellä sun täällä. Saksassa Zeh tunnetaan kansalaisaktivistina ja aktivismi näkyy myös selkeästi näissä tuoreimmissa kirjoissa Yli-ihmisiä (Über Menschen, 2021) ja Zwischen Welten (2023, kirjoitettu yhdessä Simon Urbanin kanssa). Jos etsitte ajankohtaista yhteiskuntakritiikkiä, Juli Zeh is your woman! Palaan toivottavasti Juli Zehin maailmaan myöhemmin, tällä hetkellä sen kartoittaminen tuntuu ylivoimaiselta.

Äänikirja soikoon!

Vuoden 2019 lopussa kirjailija Laura Lindstedt kirjoitti provosoivan puheenvuoron Helsingin Sanomissa.  Lindstedt käsitteli artikkelissaan yhä suositummaksi kasvavaa äänikirja-formaattia ja pohti mihin sen suosio tulee lopulta johtamaan. Tuleeko kirjallisuus tyhmistymään ja yksinkertaistumaan äänikirjan suosion myötä? En oikein osannut sanoa asiaan juuta taikka jaata sillä en ollut lukenut/kuunnellut yhtäkään äänikirjaa. Niin, saako tuosta äänikirjan kuuntelemisesta edes sanoa, että on "lukenut" kirjan? Jaoin Lindstedtin artikkelin Twitterissä ja kysyin, miten tähän äänikirjan "lukemiseen" pitäisi suhtautua. Monet reagoivat kysymykseeni ja huomasin välittömästi, että tämä on kuuma aihe! Joukosta löytyi kaltaisiani, jotka eivät olleet edes kokeilleet äänikirjoja ja vannoivat paperikirjan nimeen. Ja sitten oli heitä, jotka kuuntelivat paljon mutta jotka lukivat myös edelleen perinteisiä kirjoja. Monille äänikirjat tuntuivat olevan automatkojen viihdykettä. Ja

Oman elämänsä kuningatar - David Ritz: The Life of Aretha Franklin (2014)

Elokuussa keskuudestamme poistunut soulkuningatar Aretha Franklin oli totisesti särmikäs persoona. Ulospäin hän halusi pitää yllä onnellisen elämän kulisseja viimeiseen asti mutta lähipiiri näki itsepäisen, suruunsa ruokaa ahmivan ja epävarman naisen. Mutta myös superlahjakkaan taiteilijan, jolla aina lopuksi oli kuitenkin sydän paikallaan kaikista erimielisyyksistä huolimatta. David Ritzin alkuperäinen idea oli tehdä tämä muistelmateos yhdessä itsensä Franklinin kanssa mutta jonkin aikaa tähden kanssa työskenneltyään Ritzin oli todettava, että tuloksena olisi vain suuren luokan satukirja. Kaksikon tiet erosivat ja Franklin jatkoi omia muistelmiansa, joista tuloksena syntyi kirja 'From These Roots'. David Ritz sai kuitenkin Franklinin sisarukset puolelleen ja suurelta osin juuri heidän ansiostaan syntyi  tämä elämäkerta, jota yleisesti pidetään todenmukaisempana kuin Franklinin omaa kirjaa. Franklinin sokeat pisteet oman elämänsä suhteen olivat lähipiirin tiedossa, joka

Olipa kerran DDR

  Saksan opinnot alkoivat taas yliopistolla ja tein pienen lämmittelykierroksen lukemalla brittiläis-saksalaisen historioitsijan Katja Hoyerin teoksen "Muurin takana. Itä-Saksan historia 1949-90". Kirjaa on kovasti kehuttu, koska se antaa aikaisempaa monipuolisemman kuvan DDR:stä. Itä-Saksaahan muistellaan yleensä lähinnä sen julman Stasi-historian kautta tai sitten naureskellaan hyväntahtoisesti Ostalgia-ilmiölle.  Hoyer tekee kirjassaan vakavan yrityksen antaa DDR:stä tasapainoisemman kuvan. Kaikki ei ollut kurjuutta! Esimerkiksi se seikka, miten naiset ja työläisluokkaan syntyneet lapset saattoivat päästä hyvään työuraan käsiksi, oli monelle elintärkeä asia. Yhdistymisen huumassa unohtui, että monet näistä koulutuksista ja työurista osoittautuivatkin sitten täysin hyödyttömiksi.  Miten kävi kaikille näille elämäntyönsä menettäneille? Siihen ei Hoyerinkaan kirja valitettavasti anna kovin selventävää vastausta, sillä tarina päättyy - monien muiden DDR:stä kertovien kirjojen