Siirry pääsisältöön

Lomalaitumen kevyet luetut

Täällä ollaan, vaikka blogissa onkin ollut hiljaista. Mutta olen temmeltänyt enemmän tuolla instan puolella, kirjoja on nimittäin tullut luettua kuin liukuhihnalta. Ja onko se kirja muuten nykyään edes luettu jos siitä ei ole raportoinut mihinkään?! Ainakin itse huomaan helposti unohtavani lukemani, jos en ole siitä edes muutamaa riviä kirjoittanut.

Ensimmäisen lomaviikon vietin vuokramökillä, tällä kertaa Ljusterön saarella Tukholman pohjoisessa saaristossa. Rakastuin tähän vanhaan laivamiehentorppaan välittömästi! Ympärillä oli pohjoinen luonto parhaimmillaan, tuntui kuin olisin nyt löytänyt oman "piskolani". Paitsi että Eeva Kilvellä olisi varmasti ollut naurussa pitelemistä jos olisi ollut näkemässä meidän "eloonjäämistaistelumme".

Merenrantaan pääsimme vain, jos polun varrella laiduntavat lehmät olivat suosiollisella tuulella. Tosin rannassa saattoi odottaa siellä asustava joutsenperhe, jonka isä ei halunnut meidän häiritsevän heidän kesäidylliänsä. Ensimmäisenä päivänä saimme mökkiimme myös kutsumattoman vieraan, joka oli käynyt syömässä teinien karkkivarastot. Vieras hävisi, kun turvasimme karamellit. Muista eväistämme se ei ollut kiinnostunut, taisi olla pahasti sokerikoukussa. Ja sitten ne punkit, jotka aiheuttivat jopa itkua ja hammastenkiristystä.

Jokainen eläin on subjekti. Se on: oman elämänsä keskipiste,  itsensä puolustaja, varuillaan joka suuntaan niinkuin sinä ja minä. Omanarvontuntoinen: ei sallisi itseään loukattavan. (Eeva Kilpi)

Mutta parin päivän jälkeen asetuimme osaksi maisemaa ja opimme eläinnaapuriemme tavat ja tottumukset. Ja sitten vain nautimme! Minä ennen kaikkea lukemisesta, sillä sain ripustettua riippumattoni sopivaan paikkaan, jossa oli hyvä pötkötellä. 

Olin ottanut mukaan useammankin kirjan, sillä eihän sitä etukäteen tiedä millä mielialalla kunakin päivänä herää. Lisäksi kirjat olivat kirpparilöytöjä, pokkareita, sillä kerran matkalle kadottamani kirjastokirjan opettamana ja siitä sakkomaksun maksaneena en ota enää moisia riskejä.

Lomanaloituskirjaksi osui tällä kertaa ruotsalaisen Emma Hambergin "Au revoir ja näkemiin, Agneta", joka osui silmään edellisellä kirpparikäynnillä. Hambergin Agneta-kirjoista olen nähnyt somessa vain positiivisia postauksia joten kirja kiinnosti. Tämä oli jatko-osa ja alussa sain hieman sinnitellä päästäkseni juoneen mukaan, mutta pian olin koukussa. Tarinassa oli juuri sopivan verran henkilöitä ja sivujuonteita, eikä missään vaiheessa menty överiksi - vaikka vaaranpaikkoja oli parissa kohtaa. Loistavaa viihdettä, jossa kirjailijan lämmin sydän välittyi lukijalle asti!

Agnetan jälkeen aloitin sen perinteisen lomanaloituskirjani, joka on yleensä Marian Keyesiä. "Anybody Out There" on tuttua ja turvallista, hauskaa, kaoottista, yllätyksellistä.. Mutta täytyy sanoa, että Emma Hambergin jälkeen en enää jaksanut innostua Marian Keyesin tyylistä. Yhtäkkiä vain ärsytti kaikki se ulkokultaisuus ja pinnallisuus. Toki Keyes kirjoittaa myös asiaa ja hänellä on aina hyviä pointteja kirjoissaan, mutta Hamberg tekee sen niin paljon paremmin. Tai sitten olen vain siirtynyt viihdelukijana "kypsempään" kastiin. Tämä siis taisi olla minun osaltani nyt "Näkemiin ja Au revoir, Marian Keyes". 

Mutta sitten olikin jo aika lukea se yhtä niin perinteinen lomadekkari. Sekin kirpparikierroksen satoa, Malin Persson Gioliton "Epäilyksen tuolla puolen". Persson Giolito on ammatiltaan juristi, jota asiantuntemusta hän käyttää myös dekkareissaan. Jos on siis kiinnostunut kurkistamaan kulissien taakse voin suositella. Aika pian käykin ilmi, että juristin arki on hyvin paljon kuivaa papereiden kopioimista ja lukemista. Lisäksi juuri tässä teoksessa Persson Giolito ottaa esille moraalisen aspektin juristin työssä - entäpä jos asiakas onkin oikeasti "paha" ihminen, saako häntä puolustaa?

Harmi vain, että kirjailijalla on ollut painetta lisäillä mukaan myös ihmissuhdekoukeroita, jotka eivät ainakaan tässä tarinassa ihan toimi. Mutta toisaalta, juuri tämä teos on Persson Gioliton alkupään tuotantoa ja pienet haparoinnit on helppo hypätä yli. 

Näiden hieman kevyempien lukemisten jälkeen alkoikin mieli jo sitten kaivata tukevampaa purtavaa ja tämä toinen kotoiluviikko on mennyt Edith Södergranin ja Marja-Liisa Vartion seurassa. Mutta niistä lisää myöhemmin!

PS. Tuossa aloituskuvan pinon alimmaisena on kirja, jota myös jo aloittelin, mutta totesin pian, että tätä teosta on luettava pieninä annoksina, hitaasti pureskellen. Steve Sem-Sandbergin romaanissa "De utvalda" (2016) kirjailija pureutuu jälleen kerran  Euroopan historiaan toisen maailmansodan aikana ja aihe on tietysti huippukiinnostava. Sem-Sandberg on täällä Ruotsissa erittäin arvostettu kirjailija ja olen häneltä onnistunut lukemaan yhden teoksen. Ja nytpä taas kiitos tämän blogini, että voin palata muutaman vuoden takaisiin tunnelmiin! Onneksi opin näköjään sen verran, että tämä uusi kirja on nyt hyllyssä omana eikä sitä tarvitse lukea kilpaa kirjaston palautuspäivämäärää uhmaten.

**

Emma Hamberg: Au revoir, Agneta (Piratförlaget 2024)

Marian Keyes: Anybody Out There (Penguin Books 2006)

Malin Persson Giolito: Bortom varje rimligt tvivel (Piratförlaget 2012)






Kommentit

  1. Ihana torppa! Kuinka ollakaan muistuttaa meidän saarimökkiämme noin 50 vuotta sitten, jolloin sen ympärillä laidunsi usein vasikoita, joiden jättämien "pannukakkujen" yli sai loikkia mökille. - Minä olen myös töppäillyt kirjaston kirjan kanssa: pudotin kajakista ja sain maksaa sakot. Kirja sijaitsee nyt mökin kirjahyllyllä, vedestä turvonneena. Kirjaston kirjat tulevat edelleen mukaan mökille, vaan ei kajakkireissulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hurmaava mökki! Sanoinkin jo omistajalle, että jos vuokraavat taas ensi kesänä niin tulen oitis.

      Jos olisi oma mökki niin uskaltaisin ottaa myös kirjastokirjoja mukaan - tämä kadottamani kirja taisi jäädä Göteborgiin.. oli sellainen ohut läpyskä vielä mutta niin vain maksoi sekin 300 kruunua 🥺

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahduta Mrs Karlssonia kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ann Napolitanin "Kaunokaisia" - raportti eletystä elämästä

  Seuraan tiiviisti myös saksankielisiä kirjallisuusmarkkinoita ja huomasin juuri ennakkopostauksen sveitsiläisen Charles Lewinskyn tänä syksynä ilmestyvästä kirjasta "Täuschend echt" (Petollisen todellinen), jossa mainostoimiston copywriter menettää kaiken - työn, rakkauden ja rahat. Hän onnistuu kuitenkin tekoälyn avulla tuottamaan romaanin, "tositarinan", josta tulee suurmenestys. On kuitenkin yksi henkilö, entinen rakastettu, joka tietää että tarina ei ole totta...  Mieltä kutkuttava aihe! Vaikka samalla iskee mieleen ajatus, että kuinkakohan monta tekoälyllä tuotettua romaania tuolla maailmalla jo liikkuukaan? Minulla on itse asiassa jo yksi vahva ehdokas, enkä ole edes yksin epäilykseni kanssa, minkä huomasin kun tutkin asiaa. Kyseessä on ehkä tällä hetkellä kirjasomen eniten hehkutettu kirja, amerikkalaisen Ann Napolitanon "Hello Beautiful" (Kaunokaisia), jonka myös lukupiirimme päätti lukea. Huom! Jos haluat välttää juonipaljastuksia tai jos pidit

Pikkukaupungin ilot ja kirot - Philip Teirin Pietarsaari ja Stine Pilgaardin Jyllanti

  Marraskuun pimeydestä teitä tervehdin, rakkaat blogilukijani - tosin hiukan väräjävin koivin ja tukka pystyssä koronan kourista irti päästyäni. Kalenteriin katsominen  hermostuttaa, sitä saakin pistää tämän sairasviikon jäljiltä uusiksi. Mutta aivan ensimmäiseksi pistetään blogi ajantasalle! En pysty yleensä sairastellessani lukemaan, koska saan melkein aina silmä- ja päänsärkyä. Nytkin lepäilin lähinnä hiljaisuudessa tai radiosta musiikkiohjelmia kuunnellen. Mutta juuri ennen sairastumista minun piti tänne jo vuodattaa ajatuksiani kahdesta juuri lukemastani kirjasta ja yritän nyt saada kiinni niistä tunnelmista... Philip Teiriltä olen lukenut kai kaikki hänen romaaninsa ja olen niistä myös pitänyt. Tämän uusimman teoksen 'Eftermiddag i augusti' (suom. Elokuun varjot) laitoin tietysti sitten heti varaukseen. Nyt kirjan luettuani olen kuitenkin hiukan ehkä pettynyt, tämä uusin ei ollut nimittäin ihan samanlainen lukunautinto kuin Teirin aiemmat.  Vuonna 2020 ilmestynyttä Neits

Kirjatulvavaroitus - ja pari sanaa tuoreesta nobelistista

  Onpa tullut taas luettua! Kirjoja on levällään joka nurkassa, lainakirjoja on tällä hetkellä kerääntynyt peräti neljästä eri kirjastosta ja muistutusviestejä tulee tasaiseen tahtiin, että aina on jonkun kirjan lainausaika päättymässä.  Useimpien lainausaikaa olen saanut pidennettyä, mutta aina välillä iskee kauhun paikka - kirjaan on toinen varaus ja se pitää palauttaa jo parin päivän päästä. Ja sitten paahdan hiki hatussa, että ehdin lukea. Mutta vain jos kirja on hyvä. Huonot kirjat palautan lukemattomina. Olen nyt vihdoinkin oppinut sen, että elämää ei tuhlata kirjoihin, jotka eivät niin sanotusti vedä.  Kirjapinossa on ollut yksi pikalaina, ruotsalaisen journalistin Martin Gelinin juuri ilmestynyt teos Imorgon är jag långt härifrån  (Huomenna olen kaukana täältä). Ja se olikin onneksi kirja, joka veti heti mukaansa. Gelin muutti 23 vuotta sitten unelmakaupunkiinsa New Yorkiin, mutta nyt muuttokuorma palasi takaisin Eurooppaan. Päätös ei ollut helppo, mutta amerikkalaisen sosiaali

Henrik Ibsen: Nukkekoti (Klassikkohaaste 11)

Olen tänä kesänä lukenut  Minna Canthin ja ruotsalaisen naisasianaisen Ellen Keyn elämäkertoja. Molemmat olivat aktiivisia 1800-luvun loppupuolella ja molempien kohdalla mainitaan useaan otteeseen yksi heihin merkittävällä tavalla vaikuttanut teos: Henrik Ibsenin näytelmä Nukkekoti. Tämä oli taas yksi sellainen klassikko, jota en ollut tietenkään lukenut joten valintani tämänkertaiseen klassikkohaasteeseen oli helppo. Lisäksi kirjastosta löytyi tuore ruotsalainen painos, johon kirjailija Klas Östergren on kääntänyt neljä Ibsenin näytelmää. Kirja on osa ruotsalais-tanskalais-norjalaista yhteisprojektia, jossa yksi kirjailija kustakin maasta on kirjoittanut oman versionsa johonkin Ibsenin hahmoista pohjautuen. Tähän tulen toivottavasti palaamaan vielä myöhemmin! Vuonna 1880 Suomalainen Teatteri esitti Ibsenin Nukkekodin, vain pari vuotta näytelmän kantaesityksen jälkeen. Näytelmästä tuli suuri menestys, nuori Ida Aalberg Noran roolissa. Minna Canth seurasi tarkkaan Suomen rajoj

Kärsitkö unettomista öistä? Hanki oma Saisio!

  Alan jo pikkuhiljaa toipua tuosta viimeisimmästä lukushokistani eli Ann Napolitanon Kaunokaiset-romaanista . Jonka siis jo ehdin julistaa tekoälyn kirjoittamaksi ja kaikin puolin kelvottomaksi kirjaksi.  Sitten osui käsiini Hanna Weseliuksen viime vuonna ilmestynyt romaani "Nimetön" ja tajusin, ettei minun ole tarkoituskaan lukea mitään napolitanoja tai ferranteja. Tarvitsen juuri tällaista sopivasti sekavaa, ajassa ja paikassa hyppivää kerrontaa, joka jättää myös tyhjiä aukkoja niin ettei mielenkiintoni herpaannu. Tekstin pitää hengittää! Nyt sen taas opin: kirjallisuuden harrastajan tärkein ominaisuus on osata tunnistaa oma kirjailijatyyppinsä, ettei tuhlaa tätä lyhyttä elämäänsä vääränlaiseen kirjallisuuteen. Weseliuksen "Nimetön" on koukuttava ja kiehtova tarina yhdestä pitkän iän saavuttaneesta naisesta ja hänen elämästään. Ja mitä kaikkea siihen elämään voikaan mahtua!  Olen itse saanut kunnian olla ystävä kahdelle lähes sadanvuoden ikään eläneelle naiselle