Siirry pääsisältöön

Tämä yhteinen pallomme


Näin vaalipäivänä rauhoitan mieltäni ottamalla etäisyyttä pienen Suomen poliittiseen myllerrykseen. "Rajat kiinni" ja "ilmastohörhöilylle loppu" -huutojen kaikuessa on hyvä muistuttaa itselleen, että loppujen lopuksi mitään rajoja ei ole, on vain tämä yksi yhteinen pallomme, josta meidän tulisi pitää huolta.

Astronautti Chris Hadfielin "opas elämään maapallolla" kertoo Hadfieldin oman tarinan kuinka hänestä tuli astronautti. Lapsuuden unelma oli niin vahva, että hän keskittyi koko nuoruutensa ajan tekemään valintoja, jotka voisivat auttaa häntä saavuttamaan tämän päämäärän. Toisaalta Hadfield ymmärsi jo varhain, että mahdollisuudet onnistua eivät olleet kovin realistiset. Kanadan kansalaisena mahdollisuus oli vielä pienempi. Niinpä Hadfieldin strategia oli tehdä kaikki voitava mikä veisi hänet lähemmäksi unelmaansa mutta samalla pitäen avoinna myös muita mahdollisuuksia. Taistelulentäjän koulutus toisi leivän pöytään vaikka se suurin unelma jäisikin toteutumatta.

Monien vaiheiden jälkeen Hadfield lopulta onnistui ja hänet valittiin NASA:n astronauttikoulutukseen. Tästä alkoikin kärsivällisyyttä koetteleva vaihe: varsinaiset astronautin hommat avaruuskävelyineen kun ovat vain pieni osa koko pitkää prosessia. Työhön kuuluu vuosien harjoittelu ja opiskelu ja lisäksi se hermoja raastava osuus, jolloin kurssikavereita värvätään avaruuslennoille samalla kun itse odotat malttamattomana kutsua.

Hadfieldin kirjan perusopetus lienee se, että oli työ sitten mikä tahansa niin oma asenteesi ratkaisee kuinka paljon saat työstäsi tyydytystä. Huippuhetkiä ei ole välttämättä kovin monta, Hadfieldin tapauksessa kolme avaruusmatkaa, ja väliin mahtuu vuosien uurastus josta harvemmin saa julkisia suosionosoituksia. Hadfield näkee jokaisen vaatimattomankin työtehtävän osana suurempaa kokonaisuutta ja se motivoi häntä tekemään parhaansa, oli työ mikä tahansa.

Astronautin työ ei ole mitään sooloartistin työtä ja avaruuslennot ovat huipputason tiimityötä. On osattava oma työnsä mutta samalla täytyy myös pystyä luottamaan kollegan taitoihin. Se miten hyvin ratkaiset ongelmia paineen alaisena on ratkaiseva tekijä. Ongelmat saattavat hyvinkin johtaa jopa astronauttien kuolemaan, joten jokainen päätös on tehtävä huolellisesti harkiten. Usein myös erittäin nopeasti.

Ja juuri tämä ongelmanratkaisukyky oli seikka, joka teki minuun suurimman vaikutuksen tässä kirjassa. Avaruuslennon aikana astronauttien mielessä on alati kysymys "mikä on seuraava ongelma,  joka voi tappaa minut". Ongelmia luodataan herkeämättä ja kun ongelma ilmaantuu niin sitä ryhdytään analysoimaan kylmänrauhallisesti. Tässä auttaa ennen kaikkea vuosikausien harjoittelu maanpinnalla, jossa kaikki mahdolliset ongelmatilanteet simuloidaan lukemattomia kertoja. Hadfieldin perusmottona onkin olla aina hyvin valmistautunut ennen jokaista tehtävää.

Kirjan mielenkiintoisin anti oli tietysti kuvaus siitä, millaista elämä on itse avaruudessa. Hadfield teki ensin kaksi lyhyempää, muutaman päivän kestävää, avaruusmatkaa mutta kolmas ja viimeinen oli peräti viiden kuukauden mittainen oleskelu kansainvälisellä avaruusasemalla. Siellä ei todellakaan vain leijuta painottomana vaan työpäivät on määritelty lähes minuutintarkkuudella.

Suurin osa astronauttien työtä on tehdä erilaisia testejä. Virtsakokeita otetaan säännöllisesti ja se onkin varsinainen prosessi. Vessassa käynti painottomassa tilassa vaatii tarkkuutta jos ei halua viettää loppupäivää vessan siivouksen parissa. Hadfield kuvaa perusteellisesti miten tämä 40 minuuttia vaativa virtsanäytteen ottaminen sujuu. Virtsa on muuten keskeinen osa avaruusmatkailua muullakin tavoin, se esimerkiksi puhdistetaan juomavedeksi. Puistattava ajatus mutta Hadfield vakuuttaa, että vesi maistuu aivan tavalliselta.

Avaruuslento ei pääty siihen, että laskeudutaan pienessä kapselissa jonnekin Venäjän aroille. Hadfield kertookin ärsyyntyneensä toimittajien kysymyksistä miltä tuntuu kun "kaikki on ohi". Laskeutumisen jälkeen alkaa nimittäin kuukausien mittainen prosessi, johon kuuluu astronauttien fyysinen kuntoutus, terveystestit, tieteelliset kokeet ja koko lennon läpikäyminen pienintä yksityiskohtaa myöten.

Miltä maapallo sitten näyttää ISS-asemalta käsin? Hadfield kertoo, että ei hän ei kertaakaan kyllästynyt siihen upeaan näkyyn joka aseman ikkunoista avautuu. Maapallomme on kaunotar planeettojen joukossa. Astronautit näkevät päivän aikana 16 auringonlaskua ja -nousua, aina 90 minuutin välein. (Netistä löytyy video, joka näyttää tuon puolentoista tunnin kierroksen maapallon ympäri reaaliajassa, "A journey around Earth in real time".)

Haluaisinkin antaa tämän kirjan jokaiselle uudelle kansanedustajalle ja kotiläksyksi miettiä mitä minä, yksittäinen pieni ihminen, voisin tehdä pallomme hyväksi. Hadfield esimerkiksi kertoo nykyään noukkivansa joka ikisen maassa lojuvan roskan, seuralaistensa ärtymyksestä piittaamatta. Kun on kerran ymmärtänyt vastuunsa tästä yhteisestä pallostamme niin se näkyy myös tekoina. Silloinkin kun kukaan ei ole näkemässä ja aplodeeraamassa.

**
Colonel Chris Hadfield: An Astronaut's Guide To Life On Earth.
What going to space taught me about ingenuity, determination, and being prepared for anything.
Back Bay Books 2013

Helmet-lukuhaaste: 32. Kirjan nimessä on ammatti

Kommentit

  1. Rakastan tätä postaustasi.
    Muistan myös Neil Armstrongin sanoneen, että maa näytti avaruudesta äärimmäisen kauniilta ja kuin joulukuusen lasipallolta, jota teki mieli suojella.
    Voi kun päättävillä paikoilla olevat ihmiset ymmärtäisivät, miten tärkeää on säästää luontoa ja korjata jo tehtyjä vaurioita.
    Pitääkö mennä avaruuteen ennen kuin tärkeysjärjestys kirkastuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marjatta!! En ole koskaan ollut mitenkään erityisen kiinnostunut avaruudesta, Star Warsitkin ovat kaikki näkemättä, mutta tämä kirja osui tielleni ja se olikin sitten todella tajuntaa laajentava lukukokemus. Nyt katselen juutuubista ISS-asemalta kuvattuja videoita maapallosta, hyvää terapiaa näin vaalienjälkeiseen aikaan :) /Mari

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahduta Mrs Karlssonia kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ann Napolitanin "Kaunokaisia" - raportti eletystä elämästä

  Seuraan tiiviisti myös saksankielisiä kirjallisuusmarkkinoita ja huomasin juuri ennakkopostauksen sveitsiläisen Charles Lewinskyn tänä syksynä ilmestyvästä kirjasta "Täuschend echt" (Petollisen todellinen), jossa mainostoimiston copywriter menettää kaiken - työn, rakkauden ja rahat. Hän onnistuu kuitenkin tekoälyn avulla tuottamaan romaanin, "tositarinan", josta tulee suurmenestys. On kuitenkin yksi henkilö, entinen rakastettu, joka tietää että tarina ei ole totta...  Mieltä kutkuttava aihe! Vaikka samalla iskee mieleen ajatus, että kuinkakohan monta tekoälyllä tuotettua romaania tuolla maailmalla jo liikkuukaan? Minulla on itse asiassa jo yksi vahva ehdokas, enkä ole edes yksin epäilykseni kanssa, minkä huomasin kun tutkin asiaa. Kyseessä on ehkä tällä hetkellä kirjasomen eniten hehkutettu kirja, amerikkalaisen Ann Napolitanon "Hello Beautiful" (Kaunokaisia), jonka myös lukupiirimme päätti lukea. Huom! Jos haluat välttää juonipaljastuksia tai jos pidit

Pikkukaupungin ilot ja kirot - Philip Teirin Pietarsaari ja Stine Pilgaardin Jyllanti

  Marraskuun pimeydestä teitä tervehdin, rakkaat blogilukijani - tosin hiukan väräjävin koivin ja tukka pystyssä koronan kourista irti päästyäni. Kalenteriin katsominen  hermostuttaa, sitä saakin pistää tämän sairasviikon jäljiltä uusiksi. Mutta aivan ensimmäiseksi pistetään blogi ajantasalle! En pysty yleensä sairastellessani lukemaan, koska saan melkein aina silmä- ja päänsärkyä. Nytkin lepäilin lähinnä hiljaisuudessa tai radiosta musiikkiohjelmia kuunnellen. Mutta juuri ennen sairastumista minun piti tänne jo vuodattaa ajatuksiani kahdesta juuri lukemastani kirjasta ja yritän nyt saada kiinni niistä tunnelmista... Philip Teiriltä olen lukenut kai kaikki hänen romaaninsa ja olen niistä myös pitänyt. Tämän uusimman teoksen 'Eftermiddag i augusti' (suom. Elokuun varjot) laitoin tietysti sitten heti varaukseen. Nyt kirjan luettuani olen kuitenkin hiukan ehkä pettynyt, tämä uusin ei ollut nimittäin ihan samanlainen lukunautinto kuin Teirin aiemmat.  Vuonna 2020 ilmestynyttä Neits

Kirjatulvavaroitus - ja pari sanaa tuoreesta nobelistista

  Onpa tullut taas luettua! Kirjoja on levällään joka nurkassa, lainakirjoja on tällä hetkellä kerääntynyt peräti neljästä eri kirjastosta ja muistutusviestejä tulee tasaiseen tahtiin, että aina on jonkun kirjan lainausaika päättymässä.  Useimpien lainausaikaa olen saanut pidennettyä, mutta aina välillä iskee kauhun paikka - kirjaan on toinen varaus ja se pitää palauttaa jo parin päivän päästä. Ja sitten paahdan hiki hatussa, että ehdin lukea. Mutta vain jos kirja on hyvä. Huonot kirjat palautan lukemattomina. Olen nyt vihdoinkin oppinut sen, että elämää ei tuhlata kirjoihin, jotka eivät niin sanotusti vedä.  Kirjapinossa on ollut yksi pikalaina, ruotsalaisen journalistin Martin Gelinin juuri ilmestynyt teos Imorgon är jag långt härifrån  (Huomenna olen kaukana täältä). Ja se olikin onneksi kirja, joka veti heti mukaansa. Gelin muutti 23 vuotta sitten unelmakaupunkiinsa New Yorkiin, mutta nyt muuttokuorma palasi takaisin Eurooppaan. Päätös ei ollut helppo, mutta amerikkalaisen sosiaali

Henrik Ibsen: Nukkekoti (Klassikkohaaste 11)

Olen tänä kesänä lukenut  Minna Canthin ja ruotsalaisen naisasianaisen Ellen Keyn elämäkertoja. Molemmat olivat aktiivisia 1800-luvun loppupuolella ja molempien kohdalla mainitaan useaan otteeseen yksi heihin merkittävällä tavalla vaikuttanut teos: Henrik Ibsenin näytelmä Nukkekoti. Tämä oli taas yksi sellainen klassikko, jota en ollut tietenkään lukenut joten valintani tämänkertaiseen klassikkohaasteeseen oli helppo. Lisäksi kirjastosta löytyi tuore ruotsalainen painos, johon kirjailija Klas Östergren on kääntänyt neljä Ibsenin näytelmää. Kirja on osa ruotsalais-tanskalais-norjalaista yhteisprojektia, jossa yksi kirjailija kustakin maasta on kirjoittanut oman versionsa johonkin Ibsenin hahmoista pohjautuen. Tähän tulen toivottavasti palaamaan vielä myöhemmin! Vuonna 1880 Suomalainen Teatteri esitti Ibsenin Nukkekodin, vain pari vuotta näytelmän kantaesityksen jälkeen. Näytelmästä tuli suuri menestys, nuori Ida Aalberg Noran roolissa. Minna Canth seurasi tarkkaan Suomen rajoj

Kärsitkö unettomista öistä? Hanki oma Saisio!

  Alan jo pikkuhiljaa toipua tuosta viimeisimmästä lukushokistani eli Ann Napolitanon Kaunokaiset-romaanista . Jonka siis jo ehdin julistaa tekoälyn kirjoittamaksi ja kaikin puolin kelvottomaksi kirjaksi.  Sitten osui käsiini Hanna Weseliuksen viime vuonna ilmestynyt romaani "Nimetön" ja tajusin, ettei minun ole tarkoituskaan lukea mitään napolitanoja tai ferranteja. Tarvitsen juuri tällaista sopivasti sekavaa, ajassa ja paikassa hyppivää kerrontaa, joka jättää myös tyhjiä aukkoja niin ettei mielenkiintoni herpaannu. Tekstin pitää hengittää! Nyt sen taas opin: kirjallisuuden harrastajan tärkein ominaisuus on osata tunnistaa oma kirjailijatyyppinsä, ettei tuhlaa tätä lyhyttä elämäänsä vääränlaiseen kirjallisuuteen. Weseliuksen "Nimetön" on koukuttava ja kiehtova tarina yhdestä pitkän iän saavuttaneesta naisesta ja hänen elämästään. Ja mitä kaikkea siihen elämään voikaan mahtua!  Olen itse saanut kunnian olla ystävä kahdelle lähes sadanvuoden ikään eläneelle naiselle