Siirry pääsisältöön

Tämä yhteinen pallomme


Näin vaalipäivänä rauhoitan mieltäni ottamalla etäisyyttä pienen Suomen poliittiseen myllerrykseen. "Rajat kiinni" ja "ilmastohörhöilylle loppu" -huutojen kaikuessa on hyvä muistuttaa itselleen, että loppujen lopuksi mitään rajoja ei ole, on vain tämä yksi yhteinen pallomme, josta meidän tulisi pitää huolta.

Astronautti Chris Hadfielin "opas elämään maapallolla" kertoo Hadfieldin oman tarinan kuinka hänestä tuli astronautti. Lapsuuden unelma oli niin vahva, että hän keskittyi koko nuoruutensa ajan tekemään valintoja, jotka voisivat auttaa häntä saavuttamaan tämän päämäärän. Toisaalta Hadfield ymmärsi jo varhain, että mahdollisuudet onnistua eivät olleet kovin realistiset. Kanadan kansalaisena mahdollisuus oli vielä pienempi. Niinpä Hadfieldin strategia oli tehdä kaikki voitava mikä veisi hänet lähemmäksi unelmaansa mutta samalla pitäen avoinna myös muita mahdollisuuksia. Taistelulentäjän koulutus toisi leivän pöytään vaikka se suurin unelma jäisikin toteutumatta.

Monien vaiheiden jälkeen Hadfield lopulta onnistui ja hänet valittiin NASA:n astronauttikoulutukseen. Tästä alkoikin kärsivällisyyttä koetteleva vaihe: varsinaiset astronautin hommat avaruuskävelyineen kun ovat vain pieni osa koko pitkää prosessia. Työhön kuuluu vuosien harjoittelu ja opiskelu ja lisäksi se hermoja raastava osuus, jolloin kurssikavereita värvätään avaruuslennoille samalla kun itse odotat malttamattomana kutsua.

Hadfieldin kirjan perusopetus lienee se, että oli työ sitten mikä tahansa niin oma asenteesi ratkaisee kuinka paljon saat työstäsi tyydytystä. Huippuhetkiä ei ole välttämättä kovin monta, Hadfieldin tapauksessa kolme avaruusmatkaa, ja väliin mahtuu vuosien uurastus josta harvemmin saa julkisia suosionosoituksia. Hadfield näkee jokaisen vaatimattomankin työtehtävän osana suurempaa kokonaisuutta ja se motivoi häntä tekemään parhaansa, oli työ mikä tahansa.

Astronautin työ ei ole mitään sooloartistin työtä ja avaruuslennot ovat huipputason tiimityötä. On osattava oma työnsä mutta samalla täytyy myös pystyä luottamaan kollegan taitoihin. Se miten hyvin ratkaiset ongelmia paineen alaisena on ratkaiseva tekijä. Ongelmat saattavat hyvinkin johtaa jopa astronauttien kuolemaan, joten jokainen päätös on tehtävä huolellisesti harkiten. Usein myös erittäin nopeasti.

Ja juuri tämä ongelmanratkaisukyky oli seikka, joka teki minuun suurimman vaikutuksen tässä kirjassa. Avaruuslennon aikana astronauttien mielessä on alati kysymys "mikä on seuraava ongelma,  joka voi tappaa minut". Ongelmia luodataan herkeämättä ja kun ongelma ilmaantuu niin sitä ryhdytään analysoimaan kylmänrauhallisesti. Tässä auttaa ennen kaikkea vuosikausien harjoittelu maanpinnalla, jossa kaikki mahdolliset ongelmatilanteet simuloidaan lukemattomia kertoja. Hadfieldin perusmottona onkin olla aina hyvin valmistautunut ennen jokaista tehtävää.

Kirjan mielenkiintoisin anti oli tietysti kuvaus siitä, millaista elämä on itse avaruudessa. Hadfield teki ensin kaksi lyhyempää, muutaman päivän kestävää, avaruusmatkaa mutta kolmas ja viimeinen oli peräti viiden kuukauden mittainen oleskelu kansainvälisellä avaruusasemalla. Siellä ei todellakaan vain leijuta painottomana vaan työpäivät on määritelty lähes minuutintarkkuudella.

Suurin osa astronauttien työtä on tehdä erilaisia testejä. Virtsakokeita otetaan säännöllisesti ja se onkin varsinainen prosessi. Vessassa käynti painottomassa tilassa vaatii tarkkuutta jos ei halua viettää loppupäivää vessan siivouksen parissa. Hadfield kuvaa perusteellisesti miten tämä 40 minuuttia vaativa virtsanäytteen ottaminen sujuu. Virtsa on muuten keskeinen osa avaruusmatkailua muullakin tavoin, se esimerkiksi puhdistetaan juomavedeksi. Puistattava ajatus mutta Hadfield vakuuttaa, että vesi maistuu aivan tavalliselta.

Avaruuslento ei pääty siihen, että laskeudutaan pienessä kapselissa jonnekin Venäjän aroille. Hadfield kertookin ärsyyntyneensä toimittajien kysymyksistä miltä tuntuu kun "kaikki on ohi". Laskeutumisen jälkeen alkaa nimittäin kuukausien mittainen prosessi, johon kuuluu astronauttien fyysinen kuntoutus, terveystestit, tieteelliset kokeet ja koko lennon läpikäyminen pienintä yksityiskohtaa myöten.

Miltä maapallo sitten näyttää ISS-asemalta käsin? Hadfield kertoo, että ei hän ei kertaakaan kyllästynyt siihen upeaan näkyyn joka aseman ikkunoista avautuu. Maapallomme on kaunotar planeettojen joukossa. Astronautit näkevät päivän aikana 16 auringonlaskua ja -nousua, aina 90 minuutin välein. (Netistä löytyy video, joka näyttää tuon puolentoista tunnin kierroksen maapallon ympäri reaaliajassa, "A journey around Earth in real time".)

Haluaisinkin antaa tämän kirjan jokaiselle uudelle kansanedustajalle ja kotiläksyksi miettiä mitä minä, yksittäinen pieni ihminen, voisin tehdä pallomme hyväksi. Hadfield esimerkiksi kertoo nykyään noukkivansa joka ikisen maassa lojuvan roskan, seuralaistensa ärtymyksestä piittaamatta. Kun on kerran ymmärtänyt vastuunsa tästä yhteisestä pallostamme niin se näkyy myös tekoina. Silloinkin kun kukaan ei ole näkemässä ja aplodeeraamassa.

**
Colonel Chris Hadfield: An Astronaut's Guide To Life On Earth.
What going to space taught me about ingenuity, determination, and being prepared for anything.
Back Bay Books 2013

Helmet-lukuhaaste: 32. Kirjan nimessä on ammatti

Kommentit

  1. Rakastan tätä postaustasi.
    Muistan myös Neil Armstrongin sanoneen, että maa näytti avaruudesta äärimmäisen kauniilta ja kuin joulukuusen lasipallolta, jota teki mieli suojella.
    Voi kun päättävillä paikoilla olevat ihmiset ymmärtäisivät, miten tärkeää on säästää luontoa ja korjata jo tehtyjä vaurioita.
    Pitääkö mennä avaruuteen ennen kuin tärkeysjärjestys kirkastuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marjatta!! En ole koskaan ollut mitenkään erityisen kiinnostunut avaruudesta, Star Warsitkin ovat kaikki näkemättä, mutta tämä kirja osui tielleni ja se olikin sitten todella tajuntaa laajentava lukukokemus. Nyt katselen juutuubista ISS-asemalta kuvattuja videoita maapallosta, hyvää terapiaa näin vaalienjälkeiseen aikaan :) /Mari

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahduta Mrs Karlssonia kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten voikin kirja mennä näin ihon alle!

  Alku oli todella lupaava. Tapasin kirjailijan paikallisen kirjastomme joulukuussa 2022 järjestämässä Antti Jalava  -illassa. jossa kirjailija kertoi olevansa suuri Suomen ystävä ja kirjoittaneensa juuri oman versionsa Aleksi Kiven "Seitsemästä veljeksestä". Mielenkiintoista! Ja kun kirjapiirini ehdotti nyt tätä kirjaa luettavaksemme, innostuin tietysti välittömästi.  Mutta mitä tapahtuikaan... Aloitin lukemisen innolla, mutta jo ensimmäisten sivujen jälkeen alkoi sisälläni kiehua. Miten kukaan jaksaa tällaista lukea? Raakaa kieltä, seksuaalista väkivaltaa, juopottelua, nälkää, sairautta... Vastenmielinen kirja! Aina tämä iänikuinen suomalaisten juopottelu ja väkivalta. Olen asunut Tukholmassa pian jo neljännesvuosisadan ja toiminut koko sen ajan kunniallisena toimihenkilönaisena. Osallistunut järjestötoimintaan, liittynyt kirkkokuoroon, maksanut veroni... Eikö minun tekemisilläni ole sitten mitään merkitystä? Edelleen vain ne samat Slussenin sissit näköjään hallitsevat ruot

Levoton lukija

  Nyt on taas sellainen hetki, että sanat eivät tunnu riittävän. Ja tämä koskee sekä lukemaani kirjallisuutta että elämää ylipäänsä. Ajatukset ovat Vantaalla ja siellä sattuneessa kouluampumisessa... Tämä postaukseni saa nyt olla pinnan raapaisuja, ohimeneviä ajatuksia, jotka ovat sujahtaneet lukemisteni lomassa. Sillä ajatuksia, niitä on totisesti riittänyt viimeisen parin viikon lukuorgiani tuoksinassa! Pari viikkoa sitten luin peräperää kaksi Juli Zehin ajankohtaista teosta. Saksalainen Zeh on kirjoittanut jo vuosituhannen vaihteesta lähtien, mutta nyt hänen kirjojaan vilahtaa siellä sun täällä. Saksassa Zeh tunnetaan kansalaisaktivistina ja aktivismi näkyy myös selkeästi näissä tuoreimmissa kirjoissa Yli-ihmisiä (Über Menschen, 2021) ja Zwischen Welten (2023, kirjoitettu yhdessä Simon Urbanin kanssa). Jos etsitte ajankohtaista yhteiskuntakritiikkiä, Juli Zeh is your woman! Palaan toivottavasti Juli Zehin maailmaan myöhemmin, tällä hetkellä sen kartoittaminen tuntuu ylivoimaiselta.

Äänikirja soikoon!

Vuoden 2019 lopussa kirjailija Laura Lindstedt kirjoitti provosoivan puheenvuoron Helsingin Sanomissa.  Lindstedt käsitteli artikkelissaan yhä suositummaksi kasvavaa äänikirja-formaattia ja pohti mihin sen suosio tulee lopulta johtamaan. Tuleeko kirjallisuus tyhmistymään ja yksinkertaistumaan äänikirjan suosion myötä? En oikein osannut sanoa asiaan juuta taikka jaata sillä en ollut lukenut/kuunnellut yhtäkään äänikirjaa. Niin, saako tuosta äänikirjan kuuntelemisesta edes sanoa, että on "lukenut" kirjan? Jaoin Lindstedtin artikkelin Twitterissä ja kysyin, miten tähän äänikirjan "lukemiseen" pitäisi suhtautua. Monet reagoivat kysymykseeni ja huomasin välittömästi, että tämä on kuuma aihe! Joukosta löytyi kaltaisiani, jotka eivät olleet edes kokeilleet äänikirjoja ja vannoivat paperikirjan nimeen. Ja sitten oli heitä, jotka kuuntelivat paljon mutta jotka lukivat myös edelleen perinteisiä kirjoja. Monille äänikirjat tuntuivat olevan automatkojen viihdykettä. Ja

Oman elämänsä kuningatar - David Ritz: The Life of Aretha Franklin (2014)

Elokuussa keskuudestamme poistunut soulkuningatar Aretha Franklin oli totisesti särmikäs persoona. Ulospäin hän halusi pitää yllä onnellisen elämän kulisseja viimeiseen asti mutta lähipiiri näki itsepäisen, suruunsa ruokaa ahmivan ja epävarman naisen. Mutta myös superlahjakkaan taiteilijan, jolla aina lopuksi oli kuitenkin sydän paikallaan kaikista erimielisyyksistä huolimatta. David Ritzin alkuperäinen idea oli tehdä tämä muistelmateos yhdessä itsensä Franklinin kanssa mutta jonkin aikaa tähden kanssa työskenneltyään Ritzin oli todettava, että tuloksena olisi vain suuren luokan satukirja. Kaksikon tiet erosivat ja Franklin jatkoi omia muistelmiansa, joista tuloksena syntyi kirja 'From These Roots'. David Ritz sai kuitenkin Franklinin sisarukset puolelleen ja suurelta osin juuri heidän ansiostaan syntyi  tämä elämäkerta, jota yleisesti pidetään todenmukaisempana kuin Franklinin omaa kirjaa. Franklinin sokeat pisteet oman elämänsä suhteen olivat lähipiirin tiedossa, joka

Olipa kerran DDR

  Saksan opinnot alkoivat taas yliopistolla ja tein pienen lämmittelykierroksen lukemalla brittiläis-saksalaisen historioitsijan Katja Hoyerin teoksen "Muurin takana. Itä-Saksan historia 1949-90". Kirjaa on kovasti kehuttu, koska se antaa aikaisempaa monipuolisemman kuvan DDR:stä. Itä-Saksaahan muistellaan yleensä lähinnä sen julman Stasi-historian kautta tai sitten naureskellaan hyväntahtoisesti Ostalgia-ilmiölle.  Hoyer tekee kirjassaan vakavan yrityksen antaa DDR:stä tasapainoisemman kuvan. Kaikki ei ollut kurjuutta! Esimerkiksi se seikka, miten naiset ja työläisluokkaan syntyneet lapset saattoivat päästä hyvään työuraan käsiksi, oli monelle elintärkeä asia. Yhdistymisen huumassa unohtui, että monet näistä koulutuksista ja työurista osoittautuivatkin sitten täysin hyödyttömiksi.  Miten kävi kaikille näille elämäntyönsä menettäneille? Siihen ei Hoyerinkaan kirja valitettavasti anna kovin selventävää vastausta, sillä tarina päättyy - monien muiden DDR:stä kertovien kirjojen