Siirry pääsisältöön

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2021 - luukku 12

 


Koronajoulu numero kaksi... odotukset ovat jo huomattavasti realistisemmat kuin vuosi sitten, jolloin yritin simuloida "oikeaa" joulua niin pitkälti kuin mahdollista. Nyt mennään kohti joulua matalalla profiililla sillä jos jotain opin viime joulusta niin juuri sen, että joulu tulee - koronasta huolimatta.

Eniten tässä pandemia-ajassa on harmittanut se,  että kohtaamiset muiden ihmisten kanssa ovat olleet niin vähissä. Suorastaan janoan uusia ihmisiä elämääni!

Kirjat ovat - tässäkin - ongelmassa tulleet avukseni. Olen tänä vuona saanut kävelylenkeilleni  seurakseni muutaman merkittävän naisen, joiden elämäkertoja olen kuunnellut. He ovat kaikki yllättäneet minut tavalla tai toisella ja jokainen heistä on jäänyt mieleeni pitkäksi aikaa. Lienee siis paikallaan lähettää heille pienet joulutervehdykset!


Dear Demi,

Olen monen monta kertaa miettinyt mitä sinulle nyt mahtaa kuulua, mutta uskon että voit hyvin. Näin ainakin kirjasi loppu antaa uskoa. Olit yksi parhaista kävelyseuralaisistani, ehkä juuri sen vuoksi että luit itse tarinasi. Kerroit elämäntarinasi niin sydäntäkouristavalla tavalla, että jouduin välillä pitämään jopa taukoa. Elämäsi on ollut todellakin kaikkea laidasta laitaan! Mutta ennen kaikkea kirjasi antaa uskoa ja lohdutusta. Muutos on mahdollinen, mutta sen pitää lähteä omasta sisimmästä. Juuri siksi tarinasi on suuri lahja, kiitos siitä! 

Merry Xmas sinulle ja perheellesi!


Voi Kirsti,

Eihän sinun vielä pitänyt lähteä, sinunhan piti elää ainakin satavuotiaaksi! Mitä me nyt teemme kun pyörremyrsky nimeltä Kirsti Paakkanen has left the building?! Kuuntelin sinusta tehdyn elämäkerran vasta nyt kun lähdit ja se pisti ajatukset liikkeelle. Olen saanut itseni jo muutaman kerran kiinni ajatuksesta, että "kannattaako tämä, olenhan jo yli 50". Mutta mitä tekee Kirsti! Ostaa päräyttää Ranskan talonsa kun on 78 ja tekee ison remontin Westendin talossaan kun on 90! Puhumattakaan siitä, että Marimekon ostaessasi olit 62-vuotias! Nolottaa siis nämä omat epäilyni, tottakai voin tehdä mitä haluan, missä iässä vain! Tätä sinun jättämääsi perintöä lupaan viedä eteenpäin ja yritän osaltani olla myös roolimalli nuoremmille naisille. 

Kiitos kaikesta, Kirsti!


Hyvä Kaari, 

Aivan ensimmäiseksi anteeksipyyntöni: olin yksi heistä, jotka pitivät tuotantoasi "viihdekirjallisuutena", siis juuri siinä alentuvassa sävyssä. Kunnes kuuntelin elämäsi tarinan ja tajusin, että samanlaisia ammattilaisia ei monia tästä maasta löytyne. Tahdonvoimasi ja periksiantamattomuutesi inspiroivat! Lisäksi olet jotenkin vain niin cool - otat asiat sellaisina kuin ne eteesi tulevat etkä tunnu turhista hätkähtävän. Arvaan, että sait tämän perusluottamuksen elämään jo lapsuudenperheeltäsi. Ja sitten elämääsi astui Kai Linnilä, jonka kanssa rakensitte yhden hienoimmista liitoista, joista olen koskaan saanut lukea. Jo senkin takia elämäkertasi oli liikuttavaa luettavaa. Onneksi olet erittäin aktiivinen facebookissa, jossa sinua myös seuraan. Tuokiokuvasi Somerniemen valtakunnastasi ovat aina helmiä!

Rauhaisaa joulua Somerniemelle!


Liebe Angela,

Nyt on kieltämättä tyhjä olo, kun Mutter Europa poistuu näyttämöltä. Olet ollut esikuva ja inspiraation lähde minulle ja monille muille naisille - kehen me nyt käännämme katseemme? Suorapuheisuudessasi ja arkipäiväisessä mutkattomuudessasi olet ollut meille keski-ikäisille naisille kuin oma suojeluspyhimys. Wir schaffen das!  Kirjasi luettuani ymmärrän, että juuri vahva sisäinen kompassisi on saanut sinut huokumaan itsevarmuutta ja rauhallisuutta. Taustasi papin tyttärenä ja "ossiena" eli Itä-Saksan kasvattina oli kieltämättä outo yhdistelmä kun astuit yhdistyneen Saksan politiikan palvelukseen. Jo pelkästään pukeutumisesi aiheutti huomiota. Eihän Itä-Saksassa ollut edes ollut mitään erityistä pukeutumiskulttuuria, joten jouduit opettelemaan kaiken alusta. Harmittelit sitä, miten miehet voivat esiintyä samassa puvussa päivän toisensa perään kun taas naisilta odotetaan jatkuvasti eleganttia olemusta ja uusia asuja. Pragmaattisena ihmisenä ratkaisit ongelman ostamalla kaapin täyteen erivärisiä jakkupukuja ja niillä sait arvostelijoiden suut suppuun. Puheet ulkoasustasi loppuivat ja pystyit keskittymään itse asiaan. Ylipäänsä olet pitänyt oven yksityiselämääsi tiukasti suljettuna - työ puhukoon puolestaan. Ja sitä se on todella tehnyt!

Danke für alles und Frohe Weihnachten!

**

Tämä kirjoitus on osa Kirjabloggaajien perinteistä joulukalenteria. Eilen Mai kertoi Kirjasähkökäyrä-blogissa Astrid Lindgrenin joulusta ja huomenna luukku avautuu Pirittan Kirjarouvan elämää -blogissa.

**

Leppoisaa joulunodotusta ja vinkkinä vielä, että hyvä elämäkerta on lyömätön lahja!

Demi Moore: Inside Out - A memoir (Harper Perennial 2020)

Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus (Otava 2021)

Anna-Liisa Haavikko: Kaari (Siltala 2021)

Kati Marton: Merkel (WSOY 2021)

Kommentit

  1. Kiitos kivasta luukusta! Elämäkertoja on mukava lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki, kun kävit lukemassa! Elämäkerrat ovat kyllä parhaita ja varsinkin äänikirjoina.

      Poista
  2. Kiva lähestymistapa kirjabloggaajien joulukalenteriin. Paakkasen ja Utrion elämäkerrat olen kuunnellut. Kunnioitettavia naisia molemmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Riitta! Utrion elämäkerta oli oikea knock-out, en ole vieläkään oikein toipunut siitä. En ollut yksinkertaisesti tajunnut minkälainen voimanainen hänessä piilee!

      Poista
  3. Utrion elämäkerran olen lukenut - vaikuttava kirja. Muutkin esittelemäsi kiinnostavat, varsinkin Merkel. Hyvää joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää joulun odotusta myös sinulle, Margit! Merkeliä voin todella suositella, se kertoo myös paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia Saksan historiasta.

      Poista
  4. Onpa ihana luukku ja upea valikoima elämäkertoja! Demi on lukematta, Paakkasen ja Utrion tarinat olen lukenut ja Merkel on kesken.

    Mukavaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna kun kävit lukemassa ja hyvää joulunodotusta myös sinulle!

      Poista
  5. Elämäkertoja on mahtava lukea. Kun ikää tuli, alkoi elämäkertojen lukeminen kiinnostaa tosi paljon, aiemmin äitini luki niitä ja kertoi aina innolla sisällöstä mm. Liekehtivästä liekinvarresta. Olet koonnut mainion kattauksen elämäkertoja esille, kirjoja, joista on ollut sinulle iloa, kun olet tutustunut heihin. Korona-aikana kirjoista ja lukemisesta on suuri ilo.
    Kaari Utrion teokset kuuluivat nuoruudessa lempilukemistooni, sillä hän kirjoitti naisten historiaa esille mahtavalla tyylillä. Blogista löytyy ainakin pari Utrion teosta. Kaarin elämäkerta kuuluu siis ehdottomasti lukulistalleni.
    Mukavaa joulun odotusta Mari :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnistan todellakin tämän, että oman iän karttumisen myötä elämäkerrat ovat alkaneet kiinnostaa enemmän ja enemmän :) Utrion romaaneja en ole vielä ehtinyt lukea, käynkin katsomassa vinkkejä blogistasi!

      Mukavaa joulunodotusta myös sinulle, Mai!

      Poista
  6. Kiitos lämpimistä kirjeistäsi kiinnostaville naisille!
    Toivotan joulumieltä ja hyviä lukemisia edelleen.

    VastaaPoista
  7. Kiva idea luukussasi! Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kävit lukemassa, Piritta! Leppoisaa joulun odotusta myös sinulle!

      Poista
  8. Olipa mukava käydä taas lukemassa blogiasi! (Blogien lukeminen on jäänyt tänä vuonna vähemmälle, kun on ollut kiireisempää kuin ennen.) On kyllä totta, että näiltä naisilta voi oppia paljon, ja elämäkertojen lukeminen yleensäkin on mielenkiintoista. Ja minäkin suhtauduin Kaari Utrioon nuorempana vähättelevästi, kunnes tajusin miten taitava hän on. Demi Mooreen on vähän samanlainen asenne, mutta siinäkin olen varmasti väärässä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kävit taas kylässä 😊

      Demi oli ehkä näistä neljästä se suurin yllättäjä! Hän on käynyt pitkän sisäisen matkan ja kirjoittaa elämästään raa'an rehellisesti. Mutta hän ei pelkästään kerro ongelmistaan vaan menee myös syvemmälle ongelmien syihin. Lisäksi hän on itse lukenut äänikirjan nauhalle joten kirjan kuuntelusta tulee todella intiimi kokemus. Suosittelen lämpimästi! (Ps. Ja sitten siellä on tietysti myös vähän Hollywood-juoruja 🤭)

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahduta Mrs Karlssonia kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mrs Orwellin näkymätön elämä - eli miten häivytetään nainen historiankirjoista

 Käytiin teinin kanssa hiihtolomalla Lontoossa. Hiihtämään ei sentään päästy, lomasta tuli enemmänkin kevätloma. Mutta olipa hienot neljä päivää, taas. Se kaupunki ei petä vierailijoitaan eivätkä varsinkaan sen asukkaat! Saatiin nauttia jälleen kerran lontoolaisesta asiakaspalvelusta ja smalltalkata ihan sielumme kyllyydestä.  Mikä siinä muuten onkin, että me täällä Pohjolassa niin ihannoimme tätä kasvotonta itsepalvelukulttuuria? Onhan se edullista ja tehokasta, mutta olemme kyllä onnistuneet tehokkaasti eliminoimaan myös kaiken inhimillisen ja kaikki hauskat ja yllättävät kohtaamiset. Siis kaiken sen elämänsuolan!  Mutta nyt asiaan...  ** Kirjallisena seuranani Lontooseen matkusti Anna Funder teoksellaan "Wifedom". Kävin ennen matkallelähtöä aika kovaa jaakobinpainia itseni kanssa, sillä oikeasti olisin halunnut ottaa mukaan ainakin viisi eri kirjaa. Mutta järki voitti, yhden kirjan taktiikalla lähdin matkaan ja se toimi hyvin. Kirja oli tarpeeksi hyvä ja tarpeeksi mielenki

Klassikkohaaste 18 - Erich Kästner: Tuuliajolla Berliinissä

  Olen parin viime vuoden aikana tutustunut oikein urakalla saksalaisin klassikoihin. Kiitos siitä kuuluu sattumanvaraiselle neronleimaukselleni, jonka johdosta aloin opiskella yliopistolla  saksan kieltä ja kulttuuria. Ja mitä klassikkoja sieltä onkaan pulpahtanut esiin! Vaikkapa nyt tämä Erich Kästnerin Fabian vuodelta 1931. Täytyy myöntää, että kirjallisuuskurssimme alkaessa Kästnerin teos oli se, jota ehkä kaikkein vähiten odotin. Olihan siellä tarjolla myös Mannia ja Kafkaa. Mutta kurssin lopussa se kirja, joka sitten kuitenkin eniten jäi päätäni vaivaamaan, oli juuri Fabian. Laitetaanpa tähän heti alkuun hyvät uutiset: kirja on suomennettu viime vuonna, joten jos tämän postaukseni jälkeen haluaa tutustua kirjaan tarkemmin siihen löytyy Vesa Tapio Valon tuore (ja hyvä!) suomennos vuodelta 2023 (Aviador). Suomeksi kirja on saanut tarinaa hyvin kuvaavan nimen "Tuuliajolla Berliinissä".  Jakob Fabian on kolmekymppinen kirjallisuustieteilijä, joka elättää itsensä erilaisilla

Kirjavuosi 2023: vanhoja tuttuja, uusia yllätyksiä ja vähän äänikirjojakin!

  Jokohan sitä uskaltaisi summata kirjavuoden 2023 hitit ja hudit? Paljon on tullut luettua, peräti 79 kirjaa ja melkein 20 000 sivua ja joukkoon mahtuu jos jonkinlaista. Tapani mukaan luen erittäin vähän uusia kirjoja, tulen yleensä noin 5-15 vuotta perässä, joten jos haluatte kuulla näkemyksiäni tänä vuonna ilmestyneistä kirjoista kannattaa jäädä seuraamaan tulevien vuosien blogikirjoituksiani... Vuoden rakas jälleennäkeminen on Linda Jakobsonin Kiinaa käsittelevä kirja ' Mureneva muuri ' (Kirjayhtymä 1988). Minulla oli vuosituhannen vaihtuessa jonkinlainen Kiina-kuume, joka tosin lauhtui heti kun pääsin käymään Pekingissä (never again...). Mutta Kiina kiehtoo edelleen maana ja kulttuurina, vaikkakin mieluiten näin turvallisen välimatkan päästä. Jakobsonin kirja on todella sekä viihdyttävä että paljon tietoa antava perusopus, joka kannattaa näköjään pitää visusti hyllyssä jatkossakin. Vuoden hauskin kirja - ja tässä tapauksessa arvaan kirjan olleen myös hauskin kirja kirjoi

Henrik Ibsen: Nukkekoti (Klassikkohaaste 11)

Olen tänä kesänä lukenut  Minna Canthin ja ruotsalaisen naisasianaisen Ellen Keyn elämäkertoja. Molemmat olivat aktiivisia 1800-luvun loppupuolella ja molempien kohdalla mainitaan useaan otteeseen yksi heihin merkittävällä tavalla vaikuttanut teos: Henrik Ibsenin näytelmä Nukkekoti. Tämä oli taas yksi sellainen klassikko, jota en ollut tietenkään lukenut joten valintani tämänkertaiseen klassikkohaasteeseen oli helppo. Lisäksi kirjastosta löytyi tuore ruotsalainen painos, johon kirjailija Klas Östergren on kääntänyt neljä Ibsenin näytelmää. Kirja on osa ruotsalais-tanskalais-norjalaista yhteisprojektia, jossa yksi kirjailija kustakin maasta on kirjoittanut oman versionsa johonkin Ibsenin hahmoista pohjautuen. Tähän tulen toivottavasti palaamaan vielä myöhemmin! Vuonna 1880 Suomalainen Teatteri esitti Ibsenin Nukkekodin, vain pari vuotta näytelmän kantaesityksen jälkeen. Näytelmästä tuli suuri menestys, nuori Ida Aalberg Noran roolissa. Minna Canth seurasi tarkkaan Suomen rajoj

Kirjabloggaajien joulukalenteri: 3. luukku - Talvirakkautta ja lahjakirjavinkki!

  Tervetuloa avaamaan kirjabloggaajien joulukalenterin kolmas luukku! Eilinen luukku avautui  Amman kirjablogissa  ja huomisen eli neljännen luukun avaa  Hemulin kirjahylly . Tänä vuonna joulukalenterin kokoamisesta ja visuaalisesta ilmeestä vastaa  Yöpöydän kirjat -blogi . Nyt kun muistelen näitä aikaisempia joulukalentereita niin olen aika monena vuotena tuonut teidät tänne Tukholmaan. Ja se ei ole mikään ihme, sillä tämä nykyinen kotikaupunkini on minulle joulukaupunkien ykkönen. Muistan tarkasti sen hetken kun rakastuin Tukholmaan. Se tapahtui vasta kun olin asunut täällä jo parisen vuotta. Olin itse asiassa aika skeptinen koko kaupunkia kohtaan, olinhan täällä vain muutaman kuukauden töissä ja sitten oli tarkoitus muuttaa takaisin "kotiin", eli Helsinkiin. Mutta elämä tunnetusti yllättää ja muutaman kuukauden mittainen pestini vakinaistui, nyt jo 23 vuoden ajaksi. Olin aluksi erittäin hämmentynyt - eihän minun tänne pitänyt jäädä! Kunnes eräs viisas ja vanhempi ruotsinsu