Siirry pääsisältöön

Kirjalahjavinkki - Aviciin elämäkerta

 


Joskus harvoin eteen tulee kirja, jonka haluaisi antaa lahjaksi jokaikiselle tuntemalleen ihmiselle. Ja joskus kirja on sellainen, että se todella jopa toimisi lahjakirjana lähestulkoon kenelle vain.

Tällä kertaa tällainen knock-out on juuri ilmestynyt Tim Berglingin eli Aviciin elämäkerta. Kirja sai paljon huomiota Ruotsin mediassa ilmestymisensä aikana ja vaikka en ole mikään erityinen Avicii-fani niin pistin kirjastoon varauksen. Toki tiesin Berglingin urasta ja elämänvaiheista jonkin verran jo ennakkoon, mutta kirjan luettuani voin vain todeta, että olipas hyvä että luin!

Kenelle haluaisin sitten antaa tämän kirjan lahjaksi?

Ensinnäkin kirja on todella mielenkiintoinen kaikille yleisesti musiikista ja sen historiasta kiinnostuneille. Siinä kerrotaan yleistajuisesti house-musiikin synnystä ja kehityksestä. Kirjan myötä ymmärtää myös miten Avicii todellakin mullisti genren uudella melodisella ja vanhempia genrejä rohkeasti yhdistävällä tyylillään.

Toiseksi, kirja on tietysti pakollinen kaikille Aviciin musiikista pitäville ja häntä fanittaneille. Kirjan kirjoittaja Måns Mosesson sai käyttöönsä valtavan määrän Berglingin sähköposteja, tekstiviestejä ja muita kirjoituksia ja kirja onnistuu synnyttämään eläväisen kuvan Aviciista, vaikka itse päähenkilöä ei olekaan jututettu. Sen sijaan Mosesson on haastatellut suuren määrän Berglingin tunteneita ihmisiä.

Antaisin tämän kirjan lahjaksi myös jokaiselle, jonka lähipiirissä on nuori, joka kärsii mielenterveysongelmista. En tiedä auttaako kirja sinänsä näiden ongelmien kohtaamisessa, mutta vertaistukea uskon sen antavan. Yksi kirjan voimakkaimpia ääniä on Berglingin isä, joka on kokenut vahvaksi kutsumuksekseen jatkaa poikansa elämänsä loppuvaiheessa löytämää elämäntehtävää - muiden ihmisten auttamista. Tämäkin kirja on osa sitä työtä.

Antaisin kirjan myös lahjaksi jokaiselle, joka väittää kannabiksen olevan vaaraton huume. Kannabiksen vaara on sen arvaamattomuus ja pitkäaikaiset vaikutukset aivojen toimintaan. Berglingin ongelma ei tosin ollut niinkään kannabis vaan lääkeriippuvuus, joka alkoi amerikkalaiselta lääkäriltä saadusta, opioideja sisältävästä vahvasta kipulääkkeestä. Bergling pääsi vieroitushoidon avulla eroon lääkeriippuvuudesta, mutta alkoi lopulta käyttää enenevässä määrin mietona pitämäänsä kannabista. Hän kokeili ystäviensä kanssa myös erilaisia hallusinaatioita aiheuttavia sieniä.

Näiden kirjan kansien välissä on 28 vuotta elämää, joka sisälsi upeita saavutuksia mutta samalla järkyttävän määrän ahdistusta ja pelkoa. Raha teki kieltämättä Berglingin elämästä helpompaa, mutta huikeiden keikkapalkkioiden vastineeksi hän joutui istumaan lentokoneessa, alati matkalla paikasta toiseen. Lisättäköön tähän vielä, että Bergling oli sekä lento- että esiintymiskammoinen.

Päästyään eroon lääkeriippuvuudesta Bergling päätti lopettaa keikkailun ja keskittyä sen sijaan musiikin tuottamiseen. Samaan aikaan hän kehitti vielä yhden riippuvuuden, joka kohdistui tajunnan laajentamiseen ja transsendenttiseen mietiskelyyn. Tapansa mukaan Bergling veti tämänkin överiksi, ennen kuolemaansa hän saattoi mietiskellä päiväkausia syömättä tai juomatta mitään.

Tim Bergling teki itsemurhan 20. huhtikuuta 2018 Omanissa, jossa hän oli pidemmällä lomalla. Kesken jäi muun muassa suunniteltu äänitysprojekti, jossa hän halusi tallentaa aiemmin Keniassa kuulemiaan masai-heimolaisia. Aviciilla olisi ollut vielä paljon uutta ja jännittävää annettavanaan.

**

Måns Mosesson: Tim - Biografin om Avicii (Albert Bonniers förlag 2021)

Tim - Aviciin elämäkerta (Johnny Kniga 2021)

Kommentit

  1. Kiitos kirjavinkistä! Avicii on minulle melko tuntematon henkilö, toki joitain hittejä tiedän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiesin itsekin suunnilleen saman verran :) Onneksi tämän kirjan lukeakseen ei tarvitse olla mikään suurempi fani, tässä on paljon mielenkiintoisia tasoja myös meille asiaan vihkiytymättömille. Lisäksi kirjan tekijä on ammattitoimittaja eli teksti on todella sujuvaa ja hyvin sommiteltua.

      Poista
  2. Kiitokset myös täältä! Olen "tietämättäni" itse henkilöstä mitään joskus tykännyt hänen biiseistään, ja kuolemansa jälkeen sitten näin Netflixilta hänestä kertovan dokumentin, joka oli sydäntä särkevää katsottavaa. Tämä kirja siis menee ehdottomasti lukulistalleni, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä tuo dokumentti näkemättä, mutta se on nyt tietysti joululoman todo-listalla! Tämä oli myös sydäntä särkevää luettavaa, Bergling kärsi ahdistuskohtauksista, mm. pahasta hypokondriasta, jo lapsesta lähtien. Minulle tuli tunne, että hän oli kuin tuuliajolla koko lyhyen elämänsä :(

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahduta Mrs Karlssonia kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ann Napolitanin "Kaunokaisia" - raportti eletystä elämästä

  Seuraan tiiviisti myös saksankielisiä kirjallisuusmarkkinoita ja huomasin juuri ennakkopostauksen sveitsiläisen Charles Lewinskyn tänä syksynä ilmestyvästä kirjasta "Täuschend echt" (Petollisen todellinen), jossa mainostoimiston copywriter menettää kaiken - työn, rakkauden ja rahat. Hän onnistuu kuitenkin tekoälyn avulla tuottamaan romaanin, "tositarinan", josta tulee suurmenestys. On kuitenkin yksi henkilö, entinen rakastettu, joka tietää että tarina ei ole totta...  Mieltä kutkuttava aihe! Vaikka samalla iskee mieleen ajatus, että kuinkakohan monta tekoälyllä tuotettua romaania tuolla maailmalla jo liikkuukaan? Minulla on itse asiassa jo yksi vahva ehdokas, enkä ole edes yksin epäilykseni kanssa, minkä huomasin kun tutkin asiaa. Kyseessä on ehkä tällä hetkellä kirjasomen eniten hehkutettu kirja, amerikkalaisen Ann Napolitanon "Hello Beautiful" (Kaunokaisia), jonka myös lukupiirimme päätti lukea. Huom! Jos haluat välttää juonipaljastuksia tai jos pidit

Pikkukaupungin ilot ja kirot - Philip Teirin Pietarsaari ja Stine Pilgaardin Jyllanti

  Marraskuun pimeydestä teitä tervehdin, rakkaat blogilukijani - tosin hiukan väräjävin koivin ja tukka pystyssä koronan kourista irti päästyäni. Kalenteriin katsominen  hermostuttaa, sitä saakin pistää tämän sairasviikon jäljiltä uusiksi. Mutta aivan ensimmäiseksi pistetään blogi ajantasalle! En pysty yleensä sairastellessani lukemaan, koska saan melkein aina silmä- ja päänsärkyä. Nytkin lepäilin lähinnä hiljaisuudessa tai radiosta musiikkiohjelmia kuunnellen. Mutta juuri ennen sairastumista minun piti tänne jo vuodattaa ajatuksiani kahdesta juuri lukemastani kirjasta ja yritän nyt saada kiinni niistä tunnelmista... Philip Teiriltä olen lukenut kai kaikki hänen romaaninsa ja olen niistä myös pitänyt. Tämän uusimman teoksen 'Eftermiddag i augusti' (suom. Elokuun varjot) laitoin tietysti sitten heti varaukseen. Nyt kirjan luettuani olen kuitenkin hiukan ehkä pettynyt, tämä uusin ei ollut nimittäin ihan samanlainen lukunautinto kuin Teirin aiemmat.  Vuonna 2020 ilmestynyttä Neits

Kirjatulvavaroitus - ja pari sanaa tuoreesta nobelistista

  Onpa tullut taas luettua! Kirjoja on levällään joka nurkassa, lainakirjoja on tällä hetkellä kerääntynyt peräti neljästä eri kirjastosta ja muistutusviestejä tulee tasaiseen tahtiin, että aina on jonkun kirjan lainausaika päättymässä.  Useimpien lainausaikaa olen saanut pidennettyä, mutta aina välillä iskee kauhun paikka - kirjaan on toinen varaus ja se pitää palauttaa jo parin päivän päästä. Ja sitten paahdan hiki hatussa, että ehdin lukea. Mutta vain jos kirja on hyvä. Huonot kirjat palautan lukemattomina. Olen nyt vihdoinkin oppinut sen, että elämää ei tuhlata kirjoihin, jotka eivät niin sanotusti vedä.  Kirjapinossa on ollut yksi pikalaina, ruotsalaisen journalistin Martin Gelinin juuri ilmestynyt teos Imorgon är jag långt härifrån  (Huomenna olen kaukana täältä). Ja se olikin onneksi kirja, joka veti heti mukaansa. Gelin muutti 23 vuotta sitten unelmakaupunkiinsa New Yorkiin, mutta nyt muuttokuorma palasi takaisin Eurooppaan. Päätös ei ollut helppo, mutta amerikkalaisen sosiaali

Henrik Ibsen: Nukkekoti (Klassikkohaaste 11)

Olen tänä kesänä lukenut  Minna Canthin ja ruotsalaisen naisasianaisen Ellen Keyn elämäkertoja. Molemmat olivat aktiivisia 1800-luvun loppupuolella ja molempien kohdalla mainitaan useaan otteeseen yksi heihin merkittävällä tavalla vaikuttanut teos: Henrik Ibsenin näytelmä Nukkekoti. Tämä oli taas yksi sellainen klassikko, jota en ollut tietenkään lukenut joten valintani tämänkertaiseen klassikkohaasteeseen oli helppo. Lisäksi kirjastosta löytyi tuore ruotsalainen painos, johon kirjailija Klas Östergren on kääntänyt neljä Ibsenin näytelmää. Kirja on osa ruotsalais-tanskalais-norjalaista yhteisprojektia, jossa yksi kirjailija kustakin maasta on kirjoittanut oman versionsa johonkin Ibsenin hahmoista pohjautuen. Tähän tulen toivottavasti palaamaan vielä myöhemmin! Vuonna 1880 Suomalainen Teatteri esitti Ibsenin Nukkekodin, vain pari vuotta näytelmän kantaesityksen jälkeen. Näytelmästä tuli suuri menestys, nuori Ida Aalberg Noran roolissa. Minna Canth seurasi tarkkaan Suomen rajoj

Kärsitkö unettomista öistä? Hanki oma Saisio!

  Alan jo pikkuhiljaa toipua tuosta viimeisimmästä lukushokistani eli Ann Napolitanon Kaunokaiset-romaanista . Jonka siis jo ehdin julistaa tekoälyn kirjoittamaksi ja kaikin puolin kelvottomaksi kirjaksi.  Sitten osui käsiini Hanna Weseliuksen viime vuonna ilmestynyt romaani "Nimetön" ja tajusin, ettei minun ole tarkoituskaan lukea mitään napolitanoja tai ferranteja. Tarvitsen juuri tällaista sopivasti sekavaa, ajassa ja paikassa hyppivää kerrontaa, joka jättää myös tyhjiä aukkoja niin ettei mielenkiintoni herpaannu. Tekstin pitää hengittää! Nyt sen taas opin: kirjallisuuden harrastajan tärkein ominaisuus on osata tunnistaa oma kirjailijatyyppinsä, ettei tuhlaa tätä lyhyttä elämäänsä vääränlaiseen kirjallisuuteen. Weseliuksen "Nimetön" on koukuttava ja kiehtova tarina yhdestä pitkän iän saavuttaneesta naisesta ja hänen elämästään. Ja mitä kaikkea siihen elämään voikaan mahtua!  Olen itse saanut kunnian olla ystävä kahdelle lähes sadanvuoden ikään eläneelle naiselle