Siirry pääsisältöön

Kirjalahjavinkki - Aviciin elämäkerta

 


Joskus harvoin eteen tulee kirja, jonka haluaisi antaa lahjaksi jokaikiselle tuntemalleen ihmiselle. Ja joskus kirja on sellainen, että se todella jopa toimisi lahjakirjana lähestulkoon kenelle vain.

Tällä kertaa tällainen knock-out on juuri ilmestynyt Tim Berglingin eli Aviciin elämäkerta. Kirja sai paljon huomiota Ruotsin mediassa ilmestymisensä aikana ja vaikka en ole mikään erityinen Avicii-fani niin pistin kirjastoon varauksen. Toki tiesin Berglingin urasta ja elämänvaiheista jonkin verran jo ennakkoon, mutta kirjan luettuani voin vain todeta, että olipas hyvä että luin!

Kenelle haluaisin sitten antaa tämän kirjan lahjaksi?

Ensinnäkin kirja on todella mielenkiintoinen kaikille yleisesti musiikista ja sen historiasta kiinnostuneille. Siinä kerrotaan yleistajuisesti house-musiikin synnystä ja kehityksestä. Kirjan myötä ymmärtää myös miten Avicii todellakin mullisti genren uudella melodisella ja vanhempia genrejä rohkeasti yhdistävällä tyylillään.

Toiseksi, kirja on tietysti pakollinen kaikille Aviciin musiikista pitäville ja häntä fanittaneille. Kirjan kirjoittaja Måns Mosesson sai käyttöönsä valtavan määrän Berglingin sähköposteja, tekstiviestejä ja muita kirjoituksia ja kirja onnistuu synnyttämään eläväisen kuvan Aviciista, vaikka itse päähenkilöä ei olekaan jututettu. Sen sijaan Mosesson on haastatellut suuren määrän Berglingin tunteneita ihmisiä.

Antaisin tämän kirjan lahjaksi myös jokaiselle, jonka lähipiirissä on nuori, joka kärsii mielenterveysongelmista. En tiedä auttaako kirja sinänsä näiden ongelmien kohtaamisessa, mutta vertaistukea uskon sen antavan. Yksi kirjan voimakkaimpia ääniä on Berglingin isä, joka on kokenut vahvaksi kutsumuksekseen jatkaa poikansa elämänsä loppuvaiheessa löytämää elämäntehtävää - muiden ihmisten auttamista. Tämäkin kirja on osa sitä työtä.

Antaisin kirjan myös lahjaksi jokaiselle, joka väittää kannabiksen olevan vaaraton huume. Kannabiksen vaara on sen arvaamattomuus ja pitkäaikaiset vaikutukset aivojen toimintaan. Berglingin ongelma ei tosin ollut niinkään kannabis vaan lääkeriippuvuus, joka alkoi amerikkalaiselta lääkäriltä saadusta, opioideja sisältävästä vahvasta kipulääkkeestä. Bergling pääsi vieroitushoidon avulla eroon lääkeriippuvuudesta, mutta alkoi lopulta käyttää enenevässä määrin mietona pitämäänsä kannabista. Hän kokeili ystäviensä kanssa myös erilaisia hallusinaatioita aiheuttavia sieniä.

Näiden kirjan kansien välissä on 28 vuotta elämää, joka sisälsi upeita saavutuksia mutta samalla järkyttävän määrän ahdistusta ja pelkoa. Raha teki kieltämättä Berglingin elämästä helpompaa, mutta huikeiden keikkapalkkioiden vastineeksi hän joutui istumaan lentokoneessa, alati matkalla paikasta toiseen. Lisättäköön tähän vielä, että Bergling oli sekä lento- että esiintymiskammoinen.

Päästyään eroon lääkeriippuvuudesta Bergling päätti lopettaa keikkailun ja keskittyä sen sijaan musiikin tuottamiseen. Samaan aikaan hän kehitti vielä yhden riippuvuuden, joka kohdistui tajunnan laajentamiseen ja transsendenttiseen mietiskelyyn. Tapansa mukaan Bergling veti tämänkin överiksi, ennen kuolemaansa hän saattoi mietiskellä päiväkausia syömättä tai juomatta mitään.

Tim Bergling teki itsemurhan 20. huhtikuuta 2018 Omanissa, jossa hän oli pidemmällä lomalla. Kesken jäi muun muassa suunniteltu äänitysprojekti, jossa hän halusi tallentaa aiemmin Keniassa kuulemiaan masai-heimolaisia. Aviciilla olisi ollut vielä paljon uutta ja jännittävää annettavanaan.

**

Måns Mosesson: Tim - Biografin om Avicii (Albert Bonniers förlag 2021)

Tim - Aviciin elämäkerta (Johnny Kniga 2021)

Kommentit

  1. Kiitos kirjavinkistä! Avicii on minulle melko tuntematon henkilö, toki joitain hittejä tiedän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiesin itsekin suunnilleen saman verran :) Onneksi tämän kirjan lukeakseen ei tarvitse olla mikään suurempi fani, tässä on paljon mielenkiintoisia tasoja myös meille asiaan vihkiytymättömille. Lisäksi kirjan tekijä on ammattitoimittaja eli teksti on todella sujuvaa ja hyvin sommiteltua.

      Poista
  2. Kiitokset myös täältä! Olen "tietämättäni" itse henkilöstä mitään joskus tykännyt hänen biiseistään, ja kuolemansa jälkeen sitten näin Netflixilta hänestä kertovan dokumentin, joka oli sydäntä särkevää katsottavaa. Tämä kirja siis menee ehdottomasti lukulistalleni, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä tuo dokumentti näkemättä, mutta se on nyt tietysti joululoman todo-listalla! Tämä oli myös sydäntä särkevää luettavaa, Bergling kärsi ahdistuskohtauksista, mm. pahasta hypokondriasta, jo lapsesta lähtien. Minulle tuli tunne, että hän oli kuin tuuliajolla koko lyhyen elämänsä :(

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahduta Mrs Karlssonia kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voittiko paras?

  Täällä Ruotsissa yritetään nyt toipua viikonlopun Mello-yllätyksestä. Vilken skräll! Ruotsia edustaa toukokuun Euroviisuissa suomenruotsalainen huumoriryhmä KAJ, jolle ennakkosuosikki Måns Zelmerlöw hävisi loppupeleissä vaivaiset 8 pistettä. Kansan mielipide näyttää olevan syvästi jakautunut. Monet olivat tyytyväisiä - vihdoinkin jotain omaperäistä sen sijaan että oltaisiin taas lähetetty sitä iänikuista sapluunapoppia. Sitä paitsi ihmiset kaipaavat näinä synkkinä aikoina huumoria! Toinen puoli kansasta pitää tulosta häpeällisenä: voittoa ei tällä viisulla tavoitella, tokkopa päästään edes finaaliin. Ja jotkut näkevät synkän tulevaisuuden koko kisalle: kun viime vuonna lähetettiin kaksi norjalaista ja tänä vuonna kolme suomalaista niin mitä ensi vuonna sitten - joukko tanskalaisia? ** Taiteessa on totisesti vaikea kilpailla, samanlaisia keskusteluja herättävät säännöllisesti myös eri kirjapalkinnot. Kuten nyt viimevuotinen saksankielisen alueen suurin kirjapalkinto, Deutscher Buc...

Henrik Ibsen: Nukkekoti (Klassikkohaaste 11)

Olen tänä kesänä lukenut  Minna Canthin ja ruotsalaisen naisasianaisen Ellen Keyn elämäkertoja. Molemmat olivat aktiivisia 1800-luvun loppupuolella ja molempien kohdalla mainitaan useaan otteeseen yksi heihin merkittävällä tavalla vaikuttanut teos: Henrik Ibsenin näytelmä Nukkekoti. Tämä oli taas yksi sellainen klassikko, jota en ollut tietenkään lukenut joten valintani tämänkertaiseen klassikkohaasteeseen oli helppo. Lisäksi kirjastosta löytyi tuore ruotsalainen painos, johon kirjailija Klas Östergren on kääntänyt neljä Ibsenin näytelmää. Kirja on osa ruotsalais-tanskalais-norjalaista yhteisprojektia, jossa yksi kirjailija kustakin maasta on kirjoittanut oman versionsa johonkin Ibsenin hahmoista pohjautuen. Tähän tulen toivottavasti palaamaan vielä myöhemmin! Vuonna 1880 Suomalainen Teatteri esitti Ibsenin Nukkekodin, vain pari vuotta näytelmän kantaesityksen jälkeen. Näytelmästä tuli suuri menestys, nuori Ida Aalberg Noran roolissa. Minna Canth seurasi tarkkaan Suomen r...

Ann Napolitanin "Kaunokaisia" - raportti eletystä elämästä

  Seuraan tiiviisti myös saksankielisiä kirjallisuusmarkkinoita ja huomasin juuri ennakkopostauksen sveitsiläisen Charles Lewinskyn tänä syksynä ilmestyvästä kirjasta "Täuschend echt" (Petollisen todellinen), jossa mainostoimiston copywriter menettää kaiken - työn, rakkauden ja rahat. Hän onnistuu kuitenkin tekoälyn avulla tuottamaan romaanin, "tositarinan", josta tulee suurmenestys. On kuitenkin yksi henkilö, entinen rakastettu, joka tietää että tarina ei ole totta...  Mieltä kutkuttava aihe! Vaikka samalla iskee mieleen ajatus, että kuinkakohan monta tekoälyllä tuotettua romaania tuolla maailmalla jo liikkuukaan? Minulla on itse asiassa jo yksi vahva ehdokas, enkä ole edes yksin epäilykseni kanssa, minkä huomasin kun tutkin asiaa. Kyseessä on ehkä tällä hetkellä kirjasomen eniten hehkutettu kirja, amerikkalaisen Ann Napolitanon "Hello Beautiful" (Kaunokaisia), jonka myös lukupiirimme päätti lukea. Huom! Jos haluat välttää juonipaljastuksia tai jos pidit ...

Kahden kulttuurin lähettiläät - Linn Ullmann ja Ranya ElRamly

Lokakuun lukuhelmiini kuuluvat nämä kaksi tytärten vanhemmistaan kirjoittamaa kirjaa. Toinen tyttärista on Liv Ullmannin ja Ingmar Bergmanin tytär Linn, kahden maan ja kahden kielen kasvatti. Toinen tytär on suomalainen Ranya Paasonen (joka julkaisi esikoiskirjansa tyttönimellään ElRamly), joka kertoo kasvamisesta kahden kulttuurin risteämässä, siinä välitilassa jossa pitää oppia vaikkapa kaksi erilaista tapaa kuoria appelsiini. Luin molemmat kirjat suurella mielenkiinnolla, kotonani on nimittäin kasvamassa tytär, joka kohtaa päivittäin nämä kulttuurien nokkakolarit. Kun isä vaatii, että syntymäpäiväsankarille tarjoillaan ruotsalaiseen tapaan aamupala sänkyyn ja äiti kauhistelee, että ei kai nyt sentään arkisena koulupäivänä. Tai kun jouluaattona klo 15 pitäisi katsoa miljoonien muiden ruotsalaisten tavoin tv:stä Kalle Ankaa samalla kun äiti hoputtaa joulusaunaan. Lisänä vielä kahden kielen lahja - tai taakka, riippuen aina tilanteesta. Linn Ullmann on omien sanojensa mukaan kir...

Päättyvän kirjavuoden kohokohdat sekä mitä odotan uudelta vuodelta

  Nyt pistetään taas päättyvä kirjavuosi pakettiin! Siitä tulikin yllättävän runsas, olen lukenut peräti 92 kirjaa. Ja onnistuin käymään 14 maassa, tosin pääosin liikuin taas täällä Euroopassa. Mutta miehet, ne ne vain loistavat poissolollaan: naiskirjailijoita kertyi 71 ja miehiä vaivaiset 21. Mutta kuten olen jo moneen kertaan todennut: luen kirjoja summamutikassa sen kummemmin suunnittelematta ja nähtävästi mieskirjailijoilla on vaikeuksia herättää huomioni. Yritän taas ensi vuonna tiirailla tarkemmin! Goodsreadsin kirjavuotta tutkiessani mieleen nousivat erityisesti seuraavat kirjat: Sydäntä sykähdyttävä kirja : Anna Funderin Wifedom - Mrs Orwell's Invisible Life oli pitkään vuoden paras lukemani kirja, mutta sitten tuli se Heini Junkkaalan Saisio-opus... Mutta Funderin kirjan päähenkilö, Eileen Blair ei jätä mieltäni rauhaan. Erityisesti mietin sitä, kuinka monta eileenia sitä onkaan maailmanhistoriassa, jotka eivät koskaan saaneet sitä tunnustusta jonka olisivat ansainneet. ...