Siirry pääsisältöön

Kirjabloggaajien joulukalenteri: 3. luukku - Talvirakkautta ja lahjakirjavinkki!

 


Tervetuloa avaamaan kirjabloggaajien joulukalenterin kolmas luukku! Eilinen luukku avautui Amman kirjablogissa ja huomisen eli neljännen luukun avaa Hemulin kirjahylly. Tänä vuonna joulukalenterin kokoamisesta ja visuaalisesta ilmeestä vastaa Yöpöydän kirjat -blogi.

Nyt kun muistelen näitä aikaisempia joulukalentereita niin olen aika monena vuotena tuonut teidät tänne Tukholmaan. Ja se ei ole mikään ihme, sillä tämä nykyinen kotikaupunkini on minulle joulukaupunkien ykkönen.

Muistan tarkasti sen hetken kun rakastuin Tukholmaan. Se tapahtui vasta kun olin asunut täällä jo parisen vuotta. Olin itse asiassa aika skeptinen koko kaupunkia kohtaan, olinhan täällä vain muutaman kuukauden töissä ja sitten oli tarkoitus muuttaa takaisin "kotiin", eli Helsinkiin.

Mutta elämä tunnetusti yllättää ja muutaman kuukauden mittainen pestini vakinaistui, nyt jo 23 vuoden ajaksi. Olin aluksi erittäin hämmentynyt - eihän minun tänne pitänyt jäädä! Kunnes eräs viisas ja vanhempi ruotsinsuomalainen tuttavani sanoi, että mitä turhia valitat, eihän tänne ole pakko jäädä. Olet niin kauan kuin haluat!

Mutta nyt siis tuohon hetkeen kun tajusin rakastavani Tukholmaa: olin ollut joulun vietossa Helsingissä ja palasin lentäen kotiin. Tulin Arlandasta keskustaan bussilla, joka kierteli Vasastanin katuja. Oli toisen joulupäivän ilta ja kaduilla ei näkynyt ristinsielua. Ja oli lunta! Katsoin lumoutuneena bussin ikkunasta ulos ja mietin, että tämä kaupunki on todella kaunis lumen peittämänä.

Tämä hetki tuli mieleeni viikko sitten kun olin illanvietossa Södermalmilla. Kun kävelin kotimatkalla tunnelbanalle pysähdyin kuin naulittuna kadunkulmaan ja totesin jälleen kerran: Tukholma on talvikaupunki!

Kirjailija Agneta Pleijel on ollut taas ajankohtainen tänä syksynä julkaistuaan nyt kolmannen osan omaelämäkerrastaan. Tässä 'Sniglar och snö' -kirjassa hän kertoo omasta ihmissuhteestaan, joka ei ole mennyt kaikkien sovinnaisten sääntöjen mukaisesti. Hän on ollut yhdessä puolisonsa kanssa jo kauan huolimatta siitä, että puoliso varhaisessa vaiheessa ilmoitti, ettei halua lasta. Samalla kun tämä melko pian sen jälkeen rakastui toiseen naiseen, jonka kanssa sai lapsen. Pleijel ja mies, M, palaavat kuitenkin yhteen ja elävät yhdessä edelleen. Miten se on mahdollista, sellaisen petoksen jälkeen?

Pleijel käsitteli tätä tapahtumaa jo vuonna 1997 ilmestyneessä kirjassaan 'En vinter i Stockholm' (suomennettu nimellä 'Talvirakkaus'). Luin kirjan heti tuoreeltaan ja muistan pitäneeni siitä todella paljon. Sen jälkeen olenkin lukenut suuren osan Pleijelin tuotannosta.

Mutta kun suuri muuttoni Tukholmaan koitti ja kirjahyllyä piti keventää, jostain käsittämättömästä syystä jätin Pleijelin kirjan helsinkiläiseen antikvariaattiin. Olen kaivannut sitä kirjaa monet kerrat. Tähän hätään löysin sen sähköisestä palvelusta ja luin sen uudestaan, 25 vuoden jälkeen. Ja miten usein kirjat yllättävätkään, sillä juuri tämä kirja on jälleen pelottavan ajankohtainen.

Kirjan teemana on tietysti rakkaus, jota Pleijel peilaa sekä oman parisuhteensa että vanhempiensa tuskallisen avioliiton kautta. Kertojaminän mies lähtee New Yorkiin uuden rakkautensa kanssa, mutta kertoja saa kokea "laastarisuhteen" montenegrolaisen kirjailijan kanssa. Tämä rakkaustarina tapahtuu juuri talvisessa Tukholmassa.

Mutta sen ohessa, että kertojaminä etsii identiteettiään naisena ja pohtii rakkautta, tapahtuu myös sota. Nainen saa takautumia Jerusalemiin, jossa hän istui puolisonsa kanssa pommisuojassa Irakin pommittaessa Israelia. Kirjan tapahtumahetkellä sota tapahtuu entisessä Jugoslaviassa. Tähän liittyy kertojaminän suhde kirjailijamieheen. Mutta sotatila on vallinnut myös kertojan vanhempien avioliitossa, jossa tytär on joutunut toimimaan sekä rauhanneuvottelijana että sotapakolaisena. 

**

Agneta Pleijelin 'Talvirakkaus'-kirjaa ei ikävä kyllä enää löydy uusina kappaleina (paitsi ruotsinkielisenä, sillä kirja on edelleen kestosuosikki täällä Ruotsissa) mutta suomennosta löytyy ainakin nettiantikvariaateista. Se olkoonkin siis tähän lopuksi lahjakirjavinkkini kaikille teille, jotka olette kiinnostuneita ruotsalaisista nykyklassikoista. 

Niin ja vielä siitä, että voiko kahta rakastaa samanaikaisesti, kuten kirjan kertojaminän puoliso väittää. Omalta kohdaltani totean, että ainakin kahta kaupunkia voi rakastaa yhtä lailla samanaikaisesti.

Agneta Pleijel: Talvirakkaus - En vinter i Stockholm (suomennos Marja Kyrö, WSOY 1998)



Kommentit

  1. Tukholma on kyllä kaunis kaupunki. Joskus sitä päätyy jonnekin, minne ei pitänyt tai sitten pidemmäksi aikaa sinne, minne piti. Me emme koskaan päätyneet sinne minne alun perin oli tarkoitus, mutta olen lähinnä erittäin iloinen siitä!

    Ihana luukku ja tuo näkymä kuvassasi kauniine jouluvaloineen on todella tunnelmallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös iloinen, että tänne päädyin! Muistan miettineeni Helsingissä asuessani, että olisipa hauska olla pidempi aika ulkomailla mutta en koskaan suunnitellut mitään pysyvämpää muuttoa. Mutta onneksi uskalsin testata tätä uutta elämää.

      Poista
  2. Kaupunkiakin voi todella rakastaa. Minä rakastuin Joensuuhun, kun muutin sinne 10 vuotta sitten opiskelemaan. Tutuiksi käyneillä kulmilla ja myös uudemmilla kaukaisemmilla kulmilla kulkeminen tuottaa suurta iloa. En ole koskaan haaveillut oikeasti isossa kaupungissa asumisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Tukholmakin tuntuu välillä rasittavan suurelta, mutta toisaalta sitä rakentaa kotinsa pienemmän reviirin mukaisesti. Minäkin olen asunut kaikki nämä vuodet Tukholman eteläpuolella, pohjoispuolelle en voisi kuvitellakaan muuttavani. Ja nyt jo 17 vuotta tässä samassa lähiössä, tai "kylässä", jossa tunnen ihmisiä jo sen verran että olo on kotoisa.

      Poista
  3. Kiitos Pleijelin Talvirakkaus-vinkistä! Meidän kirjastosta löytyy hyllystä lainattavaksi. Lainaan sen kohta puolin. Elämä heittää tosiaan aika sattumanvaraisesti nuoria matkaajia. Meidän porukastamme yksi jäi ensimmäisellä matkallaan kiinni ja on pysynyt Tukholman Nackassa jo yli 50 vuotta, kaksi meistä palasi ja jatkoi juurtumistaan täällä Suomessa. Kaikkiin Tukholma-aiheisiin kirjoihin on minulle jäänyt pysyvä kiinnostus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kiinnostuit Pleijelin kirjasta! Luen myös usein kirjoja ihan vain sen vuoksi, että ne sijoittuvat Tukholmaan - paitsi dekkareita, niistä tulee helposti liian realistinen lukukokemus 😅

      Poista
  4. Niin se elämä heittelee 😊 En ole kokenut talvista Tukholmaa, näyttää kuvasi perusteella kauniilta. Ihanaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen aina tulemaan Tukholmaan joulukuussa, jos minulta kysytään! Joulunodotuksesta tehdään täällä jotenkin niin esteettinen kokemus - on joulumarkkinoita, joulukonsertteja ja joulubuffeita joka lähtöön. Ja nyt vielä luntakin! Mukavaa joulunodotusta myös sinulle, Villis!

      Poista
  5. Heti piti mennä varaamaan, pääsin sijalle 1.

    Tuo kirjoituksesi loppu on kyllä hyvä!
    Luulen, että kahta voi rakastaa yhtä aikaa, me emme vain uskalla tunnustaa sitä, saati sitten toteuttaa, jos osuu omalle kohdalle, koska se sotkisi kaiken.

    Elämä on paljolti sattumaa. Itse olisin voinut nuorena jäädä minne vain, varsinkin jos olisin löytänyt jonkun vahvan ihmisen jonka suojiin olisi asettunut siellä "missä vain", olin niin epävarma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että Agneta Pleijel saa uusia lukijoita!

      Mietin juuri sitä, että rakkauskin on lopulta niin monimuotoista. Jos nyt otan tämä kaupunkiesimerkkini niin rakastan Tukholmaa erityisesti talvella, Helsinkiä taas kesällä. Rakkaus ihmisiin ilmenee myös eri muodoissa. Kuuntelen muuten parhaillaan Bitte Westerlundin kirjaa Jörn Donnerista ja siinä saa todellakin pohtia kysymystä "What is love??" 🤔

      Poista
    2. Totta! Luin sen kirjan ja olen ymmälläni. Ajattelin, että ilmeisesti avioliitotkin saattavat olla joissain piireissä aivan muuta kuin minun tuttavapiirissäni. Bittehän pohtii jossain kohtaa kirjassa Philip Teirille, että yhteistyö keskeytettäisiin. Ehkä olisi ollut parempi niin, koska eihän tällä kirjalla ole mitään yleisempää merkitystä. Minä pohdin myös sitä, että Jörn Donnerin kuolemasta on niin vähän aikaa ja siellä on myös lapset. Kustantamolle tämä on tietysti tärkeä kirja, koska sensaatio myy hyvin.

      Poista
    3. Ihan samaa mietin ja siksikin Westerlundin kirja on laahannut mukana koko syksyn. Siitä puuttuu se syvempi taso, joka tekisi kirjasta mielenkiintoisen. Luen lähinnä sen vuoksi, että olen lukenut myös Donnerin kahden pojan kirjat jotka herättivät paljon kysymyksiä. Aikamoinen ihmissuhdesotku, mutta mitä tästä ottaisi opiksi... lähde ennen kuin on liian myöhäistä? Ettei tarvitse sitten vihapäissään heittää puolison tuhkia kompostiin 🤔

      Poista
    4. Olen myös lukenut nuo poikien kirjat.
      En malta olla siteeraamatta yhtä kirjaa. Jyrki Lehtola ja Tuija Siltamäki pohtivat kirjassaan Sinä riität tunnettujen kulttuuri-ihmisten lasten asemaa. Toisaalta he saavat etumatkaa vanhempiensa ansiosta, toisaalta taas heidän on vaikea irrottautua ja päästä esiin omana itsenään.
      "Aikuisena oppii vähitellen sietämään taustaansa, sitä kuka on, ja iloitsemaan esimerkiksi siitä, että maalaisvanhempien lapsella on erittäin pieni todennäköisyys löytää itsensä tilanteesta, jossa isä on kirjoittanut kirjan omasta munastaan."

      Poista

Lähetä kommentti

Ilahduta Mrs Karlssonia kommentillasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten voikin kirja mennä näin ihon alle!

  Alku oli todella lupaava. Tapasin kirjailijan paikallisen kirjastomme joulukuussa 2022 järjestämässä Antti Jalava  -illassa. jossa kirjailija kertoi olevansa suuri Suomen ystävä ja kirjoittaneensa juuri oman versionsa Aleksi Kiven "Seitsemästä veljeksestä". Mielenkiintoista! Ja kun kirjapiirini ehdotti nyt tätä kirjaa luettavaksemme, innostuin tietysti välittömästi.  Mutta mitä tapahtuikaan... Aloitin lukemisen innolla, mutta jo ensimmäisten sivujen jälkeen alkoi sisälläni kiehua. Miten kukaan jaksaa tällaista lukea? Raakaa kieltä, seksuaalista väkivaltaa, juopottelua, nälkää, sairautta... Vastenmielinen kirja! Aina tämä iänikuinen suomalaisten juopottelu ja väkivalta. Olen asunut Tukholmassa pian jo neljännesvuosisadan ja toiminut koko sen ajan kunniallisena toimihenkilönaisena. Osallistunut järjestötoimintaan, liittynyt kirkkokuoroon, maksanut veroni... Eikö minun tekemisilläni ole sitten mitään merkitystä? Edelleen vain ne samat Slussenin sissit näköjään hallitsevat ruot

Levoton lukija

  Nyt on taas sellainen hetki, että sanat eivät tunnu riittävän. Ja tämä koskee sekä lukemaani kirjallisuutta että elämää ylipäänsä. Ajatukset ovat Vantaalla ja siellä sattuneessa kouluampumisessa... Tämä postaukseni saa nyt olla pinnan raapaisuja, ohimeneviä ajatuksia, jotka ovat sujahtaneet lukemisteni lomassa. Sillä ajatuksia, niitä on totisesti riittänyt viimeisen parin viikon lukuorgiani tuoksinassa! Pari viikkoa sitten luin peräperää kaksi Juli Zehin ajankohtaista teosta. Saksalainen Zeh on kirjoittanut jo vuosituhannen vaihteesta lähtien, mutta nyt hänen kirjojaan vilahtaa siellä sun täällä. Saksassa Zeh tunnetaan kansalaisaktivistina ja aktivismi näkyy myös selkeästi näissä tuoreimmissa kirjoissa Yli-ihmisiä (Über Menschen, 2021) ja Zwischen Welten (2023, kirjoitettu yhdessä Simon Urbanin kanssa). Jos etsitte ajankohtaista yhteiskuntakritiikkiä, Juli Zeh is your woman! Palaan toivottavasti Juli Zehin maailmaan myöhemmin, tällä hetkellä sen kartoittaminen tuntuu ylivoimaiselta.

Äänikirja soikoon!

Vuoden 2019 lopussa kirjailija Laura Lindstedt kirjoitti provosoivan puheenvuoron Helsingin Sanomissa.  Lindstedt käsitteli artikkelissaan yhä suositummaksi kasvavaa äänikirja-formaattia ja pohti mihin sen suosio tulee lopulta johtamaan. Tuleeko kirjallisuus tyhmistymään ja yksinkertaistumaan äänikirjan suosion myötä? En oikein osannut sanoa asiaan juuta taikka jaata sillä en ollut lukenut/kuunnellut yhtäkään äänikirjaa. Niin, saako tuosta äänikirjan kuuntelemisesta edes sanoa, että on "lukenut" kirjan? Jaoin Lindstedtin artikkelin Twitterissä ja kysyin, miten tähän äänikirjan "lukemiseen" pitäisi suhtautua. Monet reagoivat kysymykseeni ja huomasin välittömästi, että tämä on kuuma aihe! Joukosta löytyi kaltaisiani, jotka eivät olleet edes kokeilleet äänikirjoja ja vannoivat paperikirjan nimeen. Ja sitten oli heitä, jotka kuuntelivat paljon mutta jotka lukivat myös edelleen perinteisiä kirjoja. Monille äänikirjat tuntuivat olevan automatkojen viihdykettä. Ja

Oman elämänsä kuningatar - David Ritz: The Life of Aretha Franklin (2014)

Elokuussa keskuudestamme poistunut soulkuningatar Aretha Franklin oli totisesti särmikäs persoona. Ulospäin hän halusi pitää yllä onnellisen elämän kulisseja viimeiseen asti mutta lähipiiri näki itsepäisen, suruunsa ruokaa ahmivan ja epävarman naisen. Mutta myös superlahjakkaan taiteilijan, jolla aina lopuksi oli kuitenkin sydän paikallaan kaikista erimielisyyksistä huolimatta. David Ritzin alkuperäinen idea oli tehdä tämä muistelmateos yhdessä itsensä Franklinin kanssa mutta jonkin aikaa tähden kanssa työskenneltyään Ritzin oli todettava, että tuloksena olisi vain suuren luokan satukirja. Kaksikon tiet erosivat ja Franklin jatkoi omia muistelmiansa, joista tuloksena syntyi kirja 'From These Roots'. David Ritz sai kuitenkin Franklinin sisarukset puolelleen ja suurelta osin juuri heidän ansiostaan syntyi  tämä elämäkerta, jota yleisesti pidetään todenmukaisempana kuin Franklinin omaa kirjaa. Franklinin sokeat pisteet oman elämänsä suhteen olivat lähipiirin tiedossa, joka

Olipa kerran DDR

  Saksan opinnot alkoivat taas yliopistolla ja tein pienen lämmittelykierroksen lukemalla brittiläis-saksalaisen historioitsijan Katja Hoyerin teoksen "Muurin takana. Itä-Saksan historia 1949-90". Kirjaa on kovasti kehuttu, koska se antaa aikaisempaa monipuolisemman kuvan DDR:stä. Itä-Saksaahan muistellaan yleensä lähinnä sen julman Stasi-historian kautta tai sitten naureskellaan hyväntahtoisesti Ostalgia-ilmiölle.  Hoyer tekee kirjassaan vakavan yrityksen antaa DDR:stä tasapainoisemman kuvan. Kaikki ei ollut kurjuutta! Esimerkiksi se seikka, miten naiset ja työläisluokkaan syntyneet lapset saattoivat päästä hyvään työuraan käsiksi, oli monelle elintärkeä asia. Yhdistymisen huumassa unohtui, että monet näistä koulutuksista ja työurista osoittautuivatkin sitten täysin hyödyttömiksi.  Miten kävi kaikille näille elämäntyönsä menettäneille? Siihen ei Hoyerinkaan kirja valitettavasti anna kovin selventävää vastausta, sillä tarina päättyy - monien muiden DDR:stä kertovien kirjojen