maanantai 30. tammikuuta 2017

Kun "totuus" saa uuden merkityksenTällä areenalla ei ole tapahtunut pitkään aikaan mitään, johtuen siitä että en ole lukenut yhden yhtä kirjaa. Sen sijaan olen istunut kuin naulittuna CNN:n ja BBC Worldin äärellä ja yrittänyt ymmärtää mitä oikein on tapahtumassa. En ole niinkään yllättynyt siitä, että Yhdysvaltain uusi presidentti pistää toimeksi vaalilupauksiensa suhteen mutta olen sydänjuuriani myöten järkyttynyt siitä propagandasta, jota Yhdysvaltain ylin johto tällä hetkellä suoltaa maailmalle. Siinä eivät sellaiset sanat kuin "totuus" ja "rehellisyys" enää tunnu painavan höyhenen vertaa.


Tämä viikko on kuitenkin pidettävä taukoa tämän mediavirran seuraamisessa sillä se alkaa kieltämättä jo vaikuttaa kielteisesti omaan elämääni. On hengitettävä syvään ja keskityttävä myös tähän arkiseen aherrukseen. Mutta mielessäni on jo se hetki kun lapseni kysyy tulevaisuudessa että mitä sinä äiti teit silloin kun maailma kääntyi ylösalaisin. Tähän mennessä olen lähinnä tukkinut somekanaviani Yhdysvaltain johtoa vastustavilla viesteillä ja allekirjoittanut netissä "maailman" Yhdysvaltain presidentille suuntaaman protestikirjeen. Ei siis vielä mitään sen suurempaa vastarintatoimintaa havaittavissa.


Yhdysvaltain 45. presidentti ei ole tiettävästi mikään kirjaharrastaja. Jossakin haastattelussa hän kertoi lukevansa kappaleen tai "alueen" sieltä täältä mutta monet epäilevät onko hän lukenut edes omia kirjojaan. Niinpä on turha odotella mitään kirjavinkkejä siltä suunnalta. Barack Obaman kirjalistoja taas vilisee netissä kukkurakaupoin, kuten esimerkiksi tämä. Mutta Yhdysvaltain uusi hallinto on innoittanut ihmisiä uusiin lukukokemuksiin, päällimmäisenä tietysti George Orwellin 1984 josta on jo tulossa uusia painoksia loppuunmyytyjen jatkoksi. Silmiini on osunut twittervirrasta montakin kirjaa, joita ihmiset nyt suosittelevat meille, jotka yritämme ymmärtää kaikkea tätä tapahtuvaa. Seuraavat kirjat ovatkin nyt omalla lukulistallani:


1. George Orwell: 1984 (1949)


2. Sinclair Lewis: It can't happen here (1935)


3. Hannah Arendt: Totalitarismin synty (1951)


4. John Feffer: Splinterlands (2016)


5. Ray Bradbury: Fahrenheit 451 (1953)


Oletteko jo muuttaneet omia lukulistojanne uuden maailmantilanteen vuoksi?

6 kommenttia:

 1. Olen elätellyt toiveita, että Trump vain poistuisi keskuudestamme. Onhan niitä kaikenlaisia luonnollisia poistumisreittejä: äkilliset sairaskohtaukset, tartuntaudit... Toiveisiini ei ole vastattu. Olen miettinyt mahdollisuutta, voitaisiinko Trumpia mitenkään laillisesti raivata syrjään. Jos ois joku kongressiäänestys, millä se homma hoituis näppärästi... Tuskinpa sitä ainakaan tapahtuu, että T. ihan itsenäisesti tajuaa vetäytyä virastaan.

  VastaaPoista
 2. Samaa visiota olen myös pyöritellyt mielessä - sydänkohtaus maybe? En toivo kuitenkaan samanlaista kohtaloa kuin Kennedyllä. Odottelen, että Wikileaks saa T:n verotiedot joita on kieltäytynyt julkistamasta. Sieltä nimittäin saattaisi löytyä sellaisia kytköksiä joiden perusteella hänet voitaisiin lain edessä todeta jääviksi hoitamaan kansakunnan asioita. /Mari

  VastaaPoista
 3. En ole muuttanut enkä muuta lukemisiani Trumpin takia, mutta olen myös seurannut uutisia entistä enemmän. Jännittävää aikaa. Tuntuu että Trump on yhdistänyt koko maailman, lukuunottamatta häntä äänestäneitä ja Venäjää. Trump tuotti pettymyksen siinä ainoassa asiassa, joka hänen sanomisissaan ilahdutti. Hän kritisoi jossain vaiheessa läheisiä suhteita Saudi Arabiaan. Nyt se on näköjään unohtunut, koska hänen kiellettyjen maiden listaltaan se puuttuu, vaikka sieltä on kotoisin Osama ja monet muut jihadistit. Mutta listalla onkin kuulemma vain niitä muslimimaita, joissa Trumpilla ei ole bisnesintressejä.

  VastaaPoista
 4. Arvoituksellinen on miehen mieli, täytyy sanoa... Mietin, että eikö hän itse tosiaan ymmärrä kuinka harhaiselta ja epäloogiselta hänen ajatuksenkulkunsa näyttää? /Mari

  VastaaPoista
 5. Kauheaa aikaa. Uskomatonta. Jos joku olisi esittänyt fiktiossa tilanteen, jossa USA:ssa on Trumpin kaltainen presidentti, niin sitähän olisi pidetty farssina tai dystopiana. No, onhan se ennustettu Orwellin teoksissa 1984 ja jo ennen sitä ilmestyneessä allegoriassa Animal Farm. Olen muistellut Animal Farm totuuksia, jotka muuttuvat sopivasti ... because there are ALTERNATIVE facts!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion kyllä tuon Orwellin vielä kaivaa esille, ei tätä oikein muuhun pysty vertaamaan. Mutta ymmärsin, että tuo Lewisin kirjakin olisi myös hyvin osuva kuvaus vaikka onkin 30-luvulta. Sinclair on muuten Nobel-palkittu kirjailija vaikkakin palkinto tuli ennen tätä mainittua teosta. Joka tapauksessa hyvä tilaisuus tutustua yhteen (ainakin minulle) uuteen Nobel-kirjailijaan! /Mari

   Poista

Ilahduta Mrs Karlssonia kommentillasi!